Surse din partid sustin ca este posibila retragerea la partid a unor ministri. Sint vehiculate numele lui Mitrea, Geoana, Pascu si Dan Ioan Popescu

PSD este, in continuare, in fierbere. Dupa ce joi au mimat impacarea, Ion Iliescu si Adrian Nastase si-au continuat, ieri, negocierile, intr-o noua intilnire la Vila Lac 1, tinuta, de data aceasta, departe de ochii presei. La rindul lor, liderii din esalonul 2 al PSD, in frunte cu Octav Cozmanca, au discutat toata ziua despre restructurarile din partid si din guvern.

De asemenea, conducerea pesedista se va intruni astazi in prima sedinta a Delegatiei Permanente dupa izbucnirea crizei din ultima saptamina intre Iliescu si Nastase pe tema sortii partidului.

Sedinta a fost programata in mod atipic pentru weekend, dat fiind ca de obicei Delegatia Permanenta are loc luni dimineata. Surse din interiorul PSD ne-au declarat, ieri, ca sedinta ar putea fi concentrata pe doua subiecte majore - restructurarile din partid si din guvern, anuntate de Adrian Nastase joi, dupa intilnirea cu presedintele Iliescu.

Sursele citate afirmau ca miezul sedintei de astazi se afla chiar in negocierile dintre Nastase si Iliescu. Starea conflictuala dintre cei doi a atins apogeul o data cu zvonurile privind intentia sefului PSD de a demisiona, recunoscuta chiar de Nastase, la citeva ore dupa intrevederea cu Iliescu, cind a declarat ca, in cele din urma, a renuntat la idee.

“Probabil ca presedintele PSD a spus, joi, “bine, nu demisionez, dar am mina libera in restructurarea partidului””, au afirmat sursele noastre. Acestea au sustinut ca este putin probabil ca astazi sa se ia vreo decizie finala, insa au adaugat ca atit restructurarea partidului, cit si cea a guvernului vor fi discutate.

Punctul de plecare al dezbaterii de azi va fi impartirea liderilor pesedisti intre partid si executiv, anuntata joi de Nastase. Cu toate ca seful PSD spusese ca liderii partidului vor trebui sa opteze pentru sediul din Baneasa sau pentru Palatul Victoria abia dupa alegerile din toamna, diviziunea se va produce mai devreme, chiar in urmatoarele saptamini, afirma surse pesediste.

Conform acestora, prioritatea lui Nastase este, in acest moment, partidul si doreste sa deplaseze o parte dintre oamenii “grei” din Palatul Victoria catre sediul PSD, pentru a se ocupa de campania electorala.

Astfel, remanierea “usoara” vehiculata pina acum - cu schimbarea unor ministri precum Elena Dumitru sau Ovidiu Brinzan - ar putea fi inlocuita cu una mai substantiala. Sursele noastre ne-au declarat ca printre cei “mutati” in Baneasa s-ar putea numara Ioan Mircea Pascu, Miron Mitrea si Mircea Geoana.

Varianta DIP si Mitrea

Postul de radio BBC afirma ca ministrii vizati de restructurare vor fi Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, care “ar putea fi inlocuiti de la guvern pentru a lucra la partid pentru viitoarele alegeri generale”.

Greu de spus in ce masura trecerea acestora la partid ar putea ajuta PSD sa-si mareasca sansele in alegeri, dat fiind ca nici unul dintre cei doi nu a fost vreodata un virf de imagine al formatiunii conduse de Adrian Nastase.

S-ar putea insa ca liderii pomeniti mai sus sa fie direct interesati in alcatuirea listelor parlamentare, mai greu de tinut sub control din cabinetele ministeriale.