Militantii pentru regionalizarea Romaniei au demarat actiuni de lobby pe langa partidele politice, cu scopul ca noua Constitutie sa consfinteasca regiunile ca unitati administrativ-teritoriale, in vederea unei posibile integrari in Uniunea Europeana.

In cadrul intrunirii de joi seara din sala de consiliu a Facultatii de Studii Europene a Universitatii „Babes-Bolyai“, de la Cluj-Napoca, militantii pentru regionalizare au cazut de acord ca pentru fundamentarea demersului lor vor avea nevoie de sprijin din partea specialistilor, fie ei din domeniul economic sau sociologic.

„Liga Pro Europa a constituit la Cluj Centrul pentru Studii si Dezvoltare Regionala, tocmai pentru a putea crea o colaborare cat mai stransa si mai eficienta cu mediul academic, cu specialistii universitari, care sa ne ofere consultanta necesara fundamentarii demersului nostru in ceea ce priveste realizarea regionalizarii“, a declarat presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, la

finalul discutiilor care au avut loc sub titlul „Forumul Regional“.

Proregionalistii, grupati in jurul Ligii Pro Europa, a revistelor Provincia sau Altera sau militanti care s-au alaturat demersurilor lui Sabin Gherman, au planuri de viitor ca dupa consfintirea in Constitutia Romaniei a regiunilor ca unitati administrativ-teritoriale, sa se implice si sa determine organizarea alegerilor pentru noile structuri generale ale acestor entitati, din 2008.

Sociologul Ioan Hosu, lector la Facultatea de Stiinte Politice si Administrative a UBB, le-a atras la randul sau atentia participantilor la discutii asupra fundamentarii regiunilor si pe baza unor studii sociologice si economice, acestea urmand sa creioneze potentialul de dezvoltare a noilor unitati administrative.

„Cred ca analiza si studiul trebuie sa preceada decizia“, a spus Ioan Hosu. Acesta a mai precizat ca, in momentul de fata, diverse institutii ale statului, dar si ONG-uri, se afla in posesia unor date sociologice si economice concrete in ceea ce priveste dezvoltarea unor zone, date care pot fi evaluate de specialisti.

In ceea ce priveste concluziile rezultate in urma „Forumului Regional“, proregionalistii s-au aratat nemultumiti de Legea 534/26 din iunie 2004, care, potrivit acestora, nu dispune o descentralizare serioasa la nivelul administratiei si ar putea sa creeze dificultati in perspectiva negocierilor cu Uniunea Europeana.

O alta concluzie care s-a desprins in timpul discutiilor s-a referit la faptul ca militantii trebuie sa gaseasca argumente care sa arate atat Guvernului, cat si cetatenilor ca ideea pentru care militeaza nu are nici o legatura cu „problema maghiara“.

Senatorul PSD de Cluj, Grigore Zanc, a declarat ca initiativa presedintelui filialei judetene, Ioan Rus, nu are nici o legatura cu „o desprindere, o atomizare a PSD“, ci se leaga de aplicarea unei ideologii, conform careia problemele specifice sa fie decise la nivel local, iar apoi sa fie introduse in strategia generala a formatiunii politice.