Joi seara, o echipa a PNTCD avandu-l in frunte pe Gheorghe Ciuhandu a demarat prima runda de negocieri pentru formarea in jurul partidului a unui important pol crestin-democrat. Conform discutiilor preliminare, la aceasta runda de negocieri trebuiau sa participe lideri ai AP si PCD (Partidul Crestin Democrat).

Cum de la AP nu s-a prezentat nimeni, desi initial negociatorii partidului confirmasera prezenta, negocierile s-au purtat numai cu cei din PCD. Concluziile reuniunii le-am aflat de la Silviu Popa, presedintele PCD. „A fost o discutie despre linia politica pe care vrea sa o promoveze dl Ciuhandu, la care am venit si noi cu o serie de propuneri care au fost acceptate.

Vom fuziona prin absorbtie cu PNTCD, cel mai sigur evenimentul va avea loc in 7 august cu ocazia Congresului extraordinar al PNTCD. Nu s-a discutat despre posturi de conducere, dar cu siguranta si oameni de-ai nostri se vor regasi in echipa care va face eforturi de redresare a PNTCD“, a precizat Popa.

PCD vine cu o „zestre“ de 17 consilieri locali, cu 14 filiale bine inchegate si 20 de sedii din provincie. Numele cel mai cunoscut din PCD si care va deveni incepand cu 7 august taranist este cel al lui Sabin Gherman, recunoscut pentru ideile sale proregionaliste si de autonomie locala.

De altfel, Sabin Gherman – a candidat pentru Primaria Clujului sub culorile PCD – a lansat inainte de alegeri un apel la cooperare intre PCD, PNTCD, AP si URR, dar de inteles s-a inteles doar cu taranistii, activitatea PCD desfasurandu-se chiar in sediul PNTCD din Cluj.

Daca AP nu s-a prezentat la negocieri (nu se stia daca absenta echipei de negociatori se datora demisiei din partid a lui George Serban si Vlad Rosca sau unei alte cauze), iar conducerea URR a decis la sfarsitul saptamanii trecute ca intentioneaza sa atace Parlamentul prin forte proprii, in schimb in viitorul pol crestin-democar s-ar putea sa apara un alt partid despre care nu s-au facut

referiri pana acum. Silviu Popa ne-a mai declarat ca nu este exclus ca in „combinatie“ sa intre si PND (Partidul Noua Democratie), condus de Marian Enache (fost PDSR si ApR), intre cele doua grupari existand relatii bune de mai multa vreme. Contactat telefonic, Marian Enache ne-a confirmat intentiile de a negocia cu PNTCD. „Noi avem un protocol de colaborare cu PCD.

Intr-adevar suntem interesanti sa negociem o fuziune cu PNTCD, dar negocierile le vom incepe cand va exista o noua conducere a partidului“. PND daca ar intra in PNTCD ar veni cu 80 de consilieri locali si 7 primari comunali.

Gheorghe Ciuhandu, presedintele „politic“ al PNTCD, a confirmat intr-un talk show televizat negocierile cu PCD si ca s-ar fi ajuns la o intelegere cu acest partid. In acelasi timp Ciuhandu a deplans faptul ca AP nu s-a prezentat la negocieri insa a considerat ca principala piedica in negocieri o constituie persoana lui Emil Constantinescu.

S-a confirmat astfel inca o data ca fostul sef al statului nu este agreat de PNTCD. Tot Ciuhandu a facut referire si la o posibila legatura cu PNL, bazandu-se pe o intrevedere particulara avuta inainte de alegeri cu Valeriu Stoica, la Timisoara.

Conform surselor noastre, Valeriu Stoica - acesta indeplineste si in prezent rolul de strateg al liberalilor privind politica de aliante – a discutat la vremea respectiva o trecere a lui Gheorghe Ciuhandu si a filialei PNTCD Timisoara in PNL Timisoara si i-a propus sa candideze sub culorile Aliantei D.A. Discutiile nu au avut finalizare, iar proiectul „Stoica“ a cazut.