Singura sabie despre care se stie cu certitudine ca i-a apartinut voievodului Stefan cel Mare se afla expusa, incepand de ieri, pentru trei saptamani, la Muzeul National de Arta al Romaniei, prin bunavointa autoritatilor din Turcia, tara in patrimoniul careia se afla.

Ceremonia de prezentare a spadei, expusa intr-o vitrina in mijlocul fostei Sufragerii Regale din Corpul Central al muzeului, s-a desfasurat in prezenta presedintelui Republicii Turcia, Ahmet Necdet Sezer, si a presedintelui Romaniei, Ion Iliescu.

„Cunoastem foarte bine locul fara pereche pe care voievodul Stefan cel Mare il joaca in istoria voastra“, a declarat presedintele Turciei, amintind ca domnitorul moldovean a fost contemporan cu unii dintre cei mai mari conducatori ai poporului sau.

„Expunerea, inca o data in Romania, a acestei spade consolideaza si mai mult legaturile dintre tarile noastre“, a mai declarat Ahmet Necdet Sezer.

Ion Iliescu a declarat ca expunerea spadei lui Stefan in Romania face parte dintre manifestarile ocazionate de implinirea a 500 de ani de la moartea fostului domnitor. „Prin ceremonia de prezentare a spadei lui Stefan, celebram un mare om de stat si conducator de osti. Faptele sale au constituit intotdeauna un etalon si un termen de comparatie pentru urmasii lui“, a declarat Iliescu.

Presedintele roman a multumit autoritatilor turce pentru ca au permis aducerea spadei in Romania.

„Disponibilitatea dumneavoastra de a da Romaniei, chiar si temporar, spada lui Stefan, confirma viziunea domnitorului moldovean de a pastra relatii stranse intre cele doua popoare. Gestul dumneavoastra, de a aduce spada sa, a atins inimile tuturor romanilor“, a afirmat Iliescu.

Spada, generatoare de discursuri diplomatice

Cei doi presedinti au evitat sau au vorbit cu diplomatie, citind comunicatele, despre episoadele istorice in care, sub domnia lui Stefan s-au desfasurat mai multe razboaie intre moldoveni si turci.

„Stefan a cerut ajutor turcilor pentru a lupta impotriva lesilor si a luptat uneori impotriva turcilor“, a declarat presedintele turc, precizand ca „relatiile noastre au la baza nu confruntarile, ci sprijinul si intelegerea transmise generatiilor viitoare“.

Ion Iliescu a subliniat ca Stefan cel Mare „reprezinta o figura emblematica a relatiilor noastre comune“, iar aducerea spadei este o „dovada in plus a prieteniei noastre comune“.

Asigurare de un euro

Spada lui Stefan cel Mare se afla in patrimoniul Muzeului Topkapi Sarayi din Istanbul, Turcia. In colectia de arme a muzeului se mai afla alte doua spade moldovenesti din secolele XV-XVI, care prezinta caracteristici asemanatoare celei a domnitorului moldovean.

Prezentarea armei lui Stefan cel Mare, in fata membrilor Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti si a oamenilor de cultura, a fost posibila si datorita sprijinului Allianz – Tiriac Asigurari S.A. care a emis polita de asigurare la valoarea simbolica de 1 euro. Publicul poate admira obiectul de arta de astazi, pana in 30 iulie.

Programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 11.00 si 19.00. Intrarea este libera.