Anchetatorii implicati in elucidarea mortii omului de afaceri Mihail Erbasu au precizat, la finalul anchetei, ca acesta s-a sinucis, toate probele de la dosar indicand acest lucru. Aceasta concluzie a fost anuntata, in exclusivitate, de ziarul «Gardianul», chiar in ziua prezentarii pozitiei oficiale a autoritatilor.

Marian Capota, procurorul coordonator al anchetei, a afirmat ca, dupa aproape trei saptamani de ancheta complexa, costurile unei astfel de operatiuni s-au ridicat la peste un miliard si jumatate de lei, fiind efectuate peste 100 de teste ADN.

Procurorii considera ca nu s-au facut greseli la fata locului, ba chiar a existat un exces de zel din partea celor doua echipe de procurori care au analizat primele probe descoperite la fata locului. Comisarul Vasile Viorel, seful Serviciului Omucideri din cadrul IGPR, a precizat ca nu s-a gresit atunci cand a fost spalat cadavrul, asa cum s-a vehiculat in presa.

„In primul rand, nu au fost spalate decat mainile si fata lui Erbasu, pentru a se putea evidentia mai bine ranile pe care acesta le avea. Acest lucru a fost, insa, efectuat dupa ce au fost facute poze, asa cum prevede legea.“

Fiul, prezent la Snagov in timpul sinuciderii

Procurorul Capota a aratat ca, inainte de a recurge la gestul sau, Erbasu a avut „o stare de anxietate, o lipsa de comunicare si de contact, o saracire afectiva“, omul de afaceri fiind o fire temperamentala.

Referitor la telefoane, anchetatorii au precizat ca au fost efectuate trei apeluri de pe telefonul magnatului in acea seara, unul fiind catre Neculai Ontanu, altul catre fratele victimei si al treilea catre Lucian Avramescu, care avea telefonul inchis.

De asemenea, procurorii au precizat ca Alexandru Erbasu a recunoscut, joi, in fata anchetatorilor, ca a fost la Snagov in dimineata zilei de 21 iunie, in compania a doua prietene. Acesta s-a dus la Vila 23 si a trecut prin fata casei, in jurul orei 03.30 - 04.00, unde a vazut ca erau luminile aprinse.

Alexandru a vorbit, pret de cateva momente, cu cei trei caini aflati in curte, insa nu a intrat in casa.

Reconstituirea evenimentelor

Procurorul Capota a adaugat ca Erbasu nu si-a provocat taieturi cu cutitul, lama taind doar buzunarul stang si maioul, in momentul in care omul de afaceri ar fi incercat sa se injunghie. Din cate se pare, lovitura din zona faciala este, cel mai probabil, provocata de canciocul gasit in subsol. Anchetatorii au reconstituit, dupa ce au strans toate probele, si filmul evenimentelor.

Astfel, Mihail Erbasu s-a dus in garaj cu intentia clara de a se sinucide. Initial, a vrut sa faca acest lucru cu un cutit de bucatarie, dar a renuntat la aceasta idee. A luat cravata si a incercat sa se spanzure cu ea. Materialul, insa, s-a desirat si a cedat sub greutatea omului de afaceri.

Acesta a cazut, intr-o stare de semiinconstienta, cu fata intr-un cancioc, astfel putand fi explicate ranile de la nivelul fetei. S-a trezit dupa cateva zeci de secunde si s-a hotarat sa se arunce de la etaj, asa cum a explicat profesorul Dan Dermengiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala.

Echimozele de la mana, o enigma

Mihail Erbasu a urcat cu greutate pana la ultimul nivel, cu ajutorul liftului. Singurul semn de intrebare pe care il mai are Dermengiu este legat de echimozele aflate la nivelul mainii.

„Acelea nu pot inca sa mi le explic. Pot fi din timpul cazaturii dupa cea de-a doua precipitare sau pot fi provocate de usile liftului. Acestea nu au senzor de miscare si daca prind o mana acolo, au destula putere sa provoace niste echimoze.“ Marian Capota a precizat ca moartea a avut loc, se pare, cu aproximativ doua ore inainte de a fi gasit, deoarece in jurul orei 7.30 – 8.

00, cand a fost examinat de asistenta sosita la fata locului, cadavrul barbatului mai era cald.