Tiraspolul a refuzat sa ii elibereze pe cei doi membri ai grupului Ilascu ramasi in detentie, in pofida deciziei adoptate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, transmite Mediafax. Reactia celor care se ocupa de afacerile externe in autointitulata republica trasnistreana a fost publicata pe site-ul agentiei de stiri de la Tiraspol, Olvia-Press.

Tiraspolul a acuza CEDO de nerespectarea standardelor democratice si de protejarea "terorismului" sustinand ca tribunalul care i-a condamnat pe Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa ar fi un tribunal legal constituit. Pe de alta parte Chisinaul a avut o reactie minima, stirea despre decizia CEDO fiind exilata la coada programului de stiri al televiziunii nationale.

Duma de Stat de la Moscova a adoptat, sambata, o rezolutie in care considera ca decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) in cazul Ilascu este "partinitoare si motivata politic", relateaza site-ul Ria Novosti. Joi, CEDO a decis ca Rusia trebuie sa plateasca circa un milion de dolari compensatii celor patru insurgenti moldoveni care au luptat in Transnistria in anii 1990.

"Credem ca decizia CEDO a fost motivata politic si arata ca juriul a fost partinitor in acest caz, subminind autoritatea unei institutii atit de importante cum este Curtea Europeana a Drepturilor Omului ", se arata in comunicatul Dumei de Stat. Potrivit Dumei, Rusia a ratificat Conventia Europeana pentru Drepturile Omului in 1998, in timp ce cazul Ilascu dateaza din 1992.

"Statul transnistrean, constituit prin vointa poporului, in conformitate cu cel mai avansate standarde democratice internationale si de drept, s-a confruntat din primele zile de existenta cu manifestari ale terorismului, declansate de Republica Moldova impotriva cetatenilor pasnici.

Transnistria s-a vazut nevoita sa ia masurile necesare pentru a apara populatia de actiuni teroriste si a intreprins totul pentru ca acestor criminali sa le fie aplicata o pedeapsa echitabila", se arata in declaratia departamentului transnistrean de externe.

Autoritatile de la Tiraspol declara ca "vina teroristilor" a fost stabilita de instanta care s-a bazat nu doar pe legislatia Transnistriei, dar si pe "procedurile si regulile penale general recunoscute, consfintite in dreptul international".

Tiraspolul noteaza ca s-a conformat Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si in baza moratoriului asuprapedepsei capitale anuntate in Transnistria, l-a lasat in viata pe "liderul teroristilor".

"Tinand cont de numeroasele apeluri lansate de demnitari din diferite tari, confirmand respectarea valorilor umane si tinzand sa impulsioneze procesul de negocieri, conducerea Transnistriei a luat decizia dificila de a-l pune in libertate pe Ilascu. Discursurile publice ale lui Ilascu imediat dupa eliberare au dezmintit mitul creat de presa din Moldova despre "detinutii politici".

Teroristul a recunoscut legaturile cu autoritatile moldovene si caracterul comandat al actiunilor sale criminale, in plus a lansat noi amenintari la adresa Transnistriei", se arata in declaratia tiraspoleana.

Transnistria acuza CEDO de tendentiozitate

In documentul oficial al Tiraspolului se arata ca transnistrenii si-au pus sperante intr-o "evaluare adecvata" a actiunilor intreprinse de grupul lui Ilascu si cu acest scop au pus la dispozitia Curtii dovezile necesare. "Din pacate, insa, Curtea Europeana a examinat dosarul de o maniera tendentioasa si superficiala.

Instanta a refuzat sa audieze nu doar demnitari oficiali din Transnistria, dar si rudele persoanelor omorate de teroristi".

"Finalul firesc al modului tendentios de a-si onora obligatiunile profesionale adoptat demembrii Curtii l-a constituit adoptarea deciziei care nu are nimic comun cu justitia si care creeaza un precedent periculos pentru justificarea si incurajarea terorismului in formele cele mai ingrozitoare.

Republica Moldoveneasca Nistreana isi exprima indignarea profunda in legatura cu decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului si considera imposibila eliberarea inainte de termen a teroristilor ramasi in detentie", se arata in declaratia oficiala a Tiraspolului.

In finalul declaratiei Tiraspolul "atrage atentia inaltelor instante europene si internationale asupra faptului ca manipularea criteriilor de democratie este inadmisibila si asupra respectului pentru drepturile omului, facandu-se abstractie de apartenenta etnica si cu atat mai mult de statutul juridic al statului in care locuiesc oamenii".

Agentia oficiala de la Tiraspol a mai publicat demersul colectiv semnat de sase organizatii din Transnistria - OSTK din Transnistria (Consiliul unit al colectivelor de munca), Uniunea "Pameati", Uniunea moldovenilor din Transnistria, Comunitatea rusa "Otcizna", Uniunea femeilor in apararea Transnistriei, Uniunea transnistreana patriotica a tineretului - care se declara indignate de decizia

CEDO. Demersul este adresat presedintelui Curtii de la Strasbourg si sefului Misiunii OSCE din Republica Moldova. Pagina electronica a agentiei oficiale transnistrene contine si biografia lui Ilie Ilascu, care este prezentat drept "teroristul moldovean numarul unu".

Chisinaul tace in fata deciziei CEDO

Autoritatile Republicii Moldova au pastrat deocamdata tacerea in legatura cu publicarea deciziei Curtii Europene in cazul grupului Ilascu, informeaza BBC. Unica reactie a venit de la Ministrul de externe Andrei Stratan, care a declarat intr-un interviu pentru postul national de radio ca autoritatile moldovene vor studia cu mare atentie decizia Curtii, dupa care vor proceda la executarea acesteia.

Televiziunea nationala a Republicii Moldova a prezentat, in principalul program informativ, doar o stire sumara despre decizia Curtii Europene, dupa alte subiecte privind agenda cotidiana de lucru a oficialilor moldoveni.

Modul in care Republica Moldova va executa decizia Curtii, in special cererea expresa privind eliberarea neintarziata a celor doi detinuti din grupul Ilascu care mai sunt in inchisoare, ramane neclar. Inca din iulie 2001, presedintele Vladimir Voronin, anticipa cu iritare si scepticism un astfel de deznodamant.

Ori asteptam decizia finala a CEDO si-atunci vom vedea cum va executa aceasta decizie conducerea din Tiraspol, cine o va putea obliga, ori se va hotari in modul despre care i-am spus lui Ion Iliescu.

Intre altele l-am avertizat pe Ilascu ca, daca voi veti umbla cu chestiile astea pe la Strasbourg, ii veti tine pe ceilalti baieti acolo in inchisoare pentru nu stiu cat timp", a declarat presedintele Voronin. Vladimir Voronin i-ar fi spus presedintelui Iliescu ca eliberarea celorlalti detinuti este posibila doar daca Ilie Ilascu si-ar fi retras dosarul sau de la Curtea Europeana.