Turul Frantei si-a luat ieri prima zi de pauza, iar dincolo de dezbaterile privind lupta impotriva dopajului, care insotesc ciclismul pretutindeni, s-a intetit una privitoare la numarul mare de cazaturi cotidiene, inregistrate inca dupa prima etapa.

Nici o echipa nu a scapat de acest flagel, unii dintre liderii de formatie, precum italienii Alessandro Petacchi (Fassa Bortolo) si Mario Cipollini (Domina Vacanze) fiind obligati sa abandoneze dupa contacte dure cu suprafata de rulare.

Cvintuplul castigator al Turului, Lance Armstrong (US Postal) si tricoul galben Thomas Voeckler (Brioches La Boulangère) au avut mai mult noroc decat colegii lor si au scapat nevatamati din mele-urile aproape zilnice.

Conditiile climatice nefavorabile (ploaie, vant) care au urmarit caravana de la start au avut un rol esential in producerea acestor hecatombe, in care s-a remarcat nefericit austriacul Rene Haselbacher (Gerolsteiner), victima a trei duble fracturi costale si a uneia nazale, la Angers (etapa a 6-a).

„Mereu au fost cazaturi in Tur, insa niciodata ca anul acesta“, a recunoscut directorul sportiv al echipei CSC, fostul invingator al Marii Bucle, Bjarne Riis.

Lance Armstrong, care a criticat dur sosirea din etapa de la Angers, crede ca de vina este excesiva nervozitate a colegilor sai in debutul Turului, care au incercat stabilirea unor ierarhii in pluton, in timp ce o alta explicatie este data de Tyler Hamilton (Phonak), accidentat grav la spate, in caderea colectiva de la sosirea la Angers: strategia identica a celor 21 de echipe.

„E normal ca toata lumea sa vrea sa fie in fata, dar acolo nu este loc pentru toata lumea“, a explicat Thierry Bricaud, directorul sportiv al echipei Brioches La Boulangère, in timp ce ciclistul american Bobby Julich (CSC) crede ca toate echipele incearca sa copieze strategia concurentilor de la US Postal, cu toti sportivii in jurul liderului.

Jacques Michaud, directorul sportiv al lui Phonak, vede in multiplele cazaturi raspandirea valorilor in pluton, pe linia finala de sprint toti concurentii avand sanse mari de victorie. Totusi, Bjarne Riis propune o modificare a regulamentului, ca acele cronometrului sa fie oprite cu 1000 m inaintea liniei de sosire.

Dupa aceea, nimeni neavand nimic de pierdut, ciclistii pot sprinta degajati pe ultimul kilometru. Azi se va desfasura etapa a 9-a (St. Leonard de Noblat – Gueret, 160,5 km). Inaintea ei, pe primul loc este clasat Thomas Voeckler, cu 9.35 min. avans fata de Lance Armstrong si 10.40 min. in fata lui Jan Ullrich (T-Mobile).