Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis ca, incepand de ieri, dobanda de interventie (nivelul ratei dobanzii platite de banca centrala pentru depozitele atrase de la banci in cadrul operatiunilor de politica monetara) sa fie de 20 la suta pe an.

BNR a procedat astfel la o micsorare mai semnificativa decat cea operata in luna trecuta, cu 0,75 puncte procentuale (fata de 0,5% in luna precedenta).

Amintim ca, incepand cu luna august a anului trecut, pe fondul cresterii deficitului de cont curent, BNR a majorat dobanda de interventie pana la nivelul de 21,25 la suta pe an, pentru depozitele cu scadenta la o luna, concomitent cu adoptarea si a altor masuri de limitare a creditului neguvernamental.

Desi deficitul de cont curent nu a scazut semnificativ, supraperformanta inregistrata in procesul de dezinflatie a determinat BNR sa reflecte acest lucru prin reducerea dobanzii. Datele statisticii oficiale consemneaza pentru primul semestru o crestere medie a preturilor bunurilor de consum de doar 3,7 la suta, cu doua puncte procentuale sub previziunile guvernamentale.

Daca precedenta micsorare a dobanzii nu a fost de natura sa provoace o reactie pe masura in politica de dobanzi a bancilor comerciale, in perioada urmatoare este de asteptat ca acestea sa reduca la randul lor dobanzile. "De la nivelul maxim, dobanda a scazut cu 1,25. Dat fiind acest lucru, deja bancile sunt in situatia sa-si revada atat dobanzile la credite, cat si pe cele la depozite.

Trebuie deci retinut ca dobanzile vor scadea, dar atat cele de activ, cat si cele de pasiv. De exemplu, nu vom mai putea acorda dobanzile actuale de 18-19 la suta la depozitele mari", ne-a declarat Bogdan Baltazar, presedintele BRD-Soc.Gen. Acesta sustine ca reducerea de dobanzi se va situa undeva in jurul procentului de scadere anuntat de banca centrala.

"Decizia BNR este normala si reflecta o tendinta asteptata si obiectiv necesara, impusa de evolutiile favorabile din economie, atat la nivel macro, cat si la nivel microeconomic, tendinta pe care si BCR a semnalat-o de mai multe ori", ne-a spus si Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al Bancii Comerciale Romane.

Amintim ca BCR a procedat deja, din luna mai, la reducerea dobanzilor cu 1-2 puncte procentuale. "Eu cred ca, daca corelam aceasta a doua reducere cu cea de-acum cateva saptamani, exista suficiente motive ca bancile sa inceapa sa reduca atat dobanzile active, cat si cele pasive.

Aceasta nu inseamna ca vreo banca va micsora dobanzile cu mai mult de 1,25 la suta", considera, la randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.