Uciderea redactorului-sef al editiei in limba rusa a revistei "Forbes" pare sa fi mobilizat Kremlinul:

Procurorul general al Rusiei, pe urmele asasinilor lui Paul Klebnikov

Publicand lista celor mai bogati oameni din Rusia, jurnalistul si-a semnat condamnarea la moarte

Asasinarea redactorului-sef al editiei in limba rusa a revistei "Forbes", americanul de origine rusa Paul Klebnikov, pare sa fie tratata cu maxima seriozitate de catre Kremlin, care l-a desemnat in fruntea echipei insarcinate cu elucidarea acestui caz chiar pe procurorul general al Rusiei, Vladimir Ustinov.

Primul anunt facut de anchetatori a fost acela ca au gasit masina, o "Lada" de culoare neagra, din care asasinul a deschis focul asupra jurnalistului.

"Rusia este in mod sistematic unul dintre cele mai periculoase locuri pentru jurnalisti si cerem autoritatilor de la Moscova sa ancheteze intr-o maniera hotarata acest caz si sa-i trimita in fata Justitiei pe cei vinovati", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de catre Comitetul pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ), imediat dupa uciderea lui Klebnikov.

Cel putin 14 jurnalisti au fost omorati in Rusia, incepand din anul 2000, din motive profesionale si nici unul dintre ucigasi n-a fost adus in fata Justitiei, sustine CPJ.

"Acest record rusinos de impunitate este unul dintre motivele continuarii acestui tip de crime si trimite atat un mesaj menit sa bage spaima in jurnalistii rusi, precum si un alt mesaj inspaimantator pentru restul lumii in privinta indiferentei Kremlinului fata de libertatile presei", se mai arata in comunicat.

Uciderea lui Klebnikov este cazul cel mai rasunator de asasinare a unui jurnalist in Rusia, dupa cel al lui Dmitry Kholodov in 1994, care investiga un caz de coruptie in structurile militare. In privinta posibililor asasini ai redactorului-sef al editiei in limba rusa a publicatiei "Forbes", lista suspectilor este destul de lunga.

Cunoscut pentru anchetele sale incisive in cazul controversatelor privatizari din Rusia din anii '90 si al activitatilor ilegale a numerosi oameni de afaceri rusi, Klebnikov a devenit celebru dupa publicarea, in 1996, a unui articol in care il descria pe oligarhul Boris Berezovski drept "sponsor al Kremlinului".

Articolul respectiv sugera ca miliardarul rus avea legaturi cu mafia cecena si ar fi ordonat, in 1995, asasinarea jurnalistului de televiziune Vladislav Listyev. Mai mult, intr-o carte publicata in anul 2000, Klebnikov a descris si modul in care Berezovski a scos din Rusia sute de milioane de dolari.

In 2003, in fata justitiei britanice, revista "Forbes" a admis insa ca multe dintre acuzatiile aduse lui Berezovski in privinta presupuselor legaturi ale acestuia cu mafia cecena si presupusul ordin de executare a lui Listyev sunt nefondate.

De asemenea, in opinia analistilor, Klebnikov a comis o mare greseala in luna mai, cand "Forbes" a publicat lista celor mai bogati 100 de oameni din Rusia, oferind anumitor persoane o celebritate pe care acestea nu si-o doreau in nici un fel. De altfel, insusi Klebnikov a recunoscut ca a primit numeroase amenintari cu moartea dupa aparitia acestui top.

Intr-un interviu telefonic acordat la sfarsitul saptamanii trecute, Berezovski a declarat ca Klebnikov ducea o viata extrem de periculoasa. "In mod evident, cuiva nu i-a convenit cum opereaza Klebnikov si s-a decis sa scape de acesta in stil rusesc, si nu prin intermediul tribunalelor din Anglia, asa cum am procedat eu", a spus Berezovski.

"Klebnikov era ca un taur intr-un magazin de portelanuri. Pretutindeni in lume, oamenilor foarte bogati le place sa stea in umbra, mai ales in Rusia, unde lucrurile sunt extrem de drastice in aceasta privinta.

Potrivit standardelor din aceasta tara, daca publici o lista a celor mai bogati oameni de aici e ca si cum i-ai informa pe procurori despre situatia acestora", a adaugat el, dand de inteles ca Klebnikov a comis o greseala "de neiertat". Berezovski a mai spus ca este foarte posibil ca, in ultima vreme, Klebnikov sa-i fi deranjat pe o serie de oameni de afaceri din anturajul presedintelui Putin.