Un raport realizat de Valerie Ciolos-Villemin, expert in cadrul Institutului de Cooperare cu Europa Centrala din Franta, arata ca vinurile romanesti sint de slaba calitate sau contrafacute.

Piata interna a vinului este acoperita in mare masura de produse de slaba calitate sau contrafacute, potrivit concluziilor unui raport privind sectorul vitivinicol romanesc realizat de Valerie Ciolos-Villemin, expert in cadrul Institutului de Cooperare cu Europa Centrala din Franta (ICEO).

"Calitatea trebuie urmarita pe intreg fluxul tehnologic de la strugure pina la vin, astfel incit cerintele consumatorului sa fie respectate", a spus Villemin. Ea a aratat ca de cele mai multe ori contrafacerea a vizat folosirea de arome, fara a da amanunte.

Potrivit raportului, alte probleme importante cu care se confrunta Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana sint reprezentate de imbatrinirea viilor, ritmul scazut de replantare si farimitarea parcelelor, in conditiile in care micii viticultori familiali detin mai mult de trei sferturi din suprafetele ocupate cu vii nobile.

In ceea ce priveste suprafetele cu hibrizi, specialistii francezi apreciaza ca vinurile obtinute din procesarea acestora nu sint periculoase, atit timp cit au ca destinatie consumul familial. Expertii francezi au aratat ca investitiile trebuie orientate spre modernizarea capacitatilor de productie si inlocuirea suprafetelor cu hibrizi cu material saditor de calitate.