Doua hotarari de guvern fundamentate "beton", semnate si contrasemnate de majoritatea ministrilor din Cabinetul Nastase au fost necesare pentru a pierde urma a aproape 3.000 de metri patrati de teren situat pe malul Lacului Floreasca.

Halca de pamant a fost "subtilizata" in timp ce Executivul a plimbat Vila Dante din domeniul public al statului in cel privat, ca, in final, sa o intoarca tot in domeniul public. In Hotararea de Guvern 533 din 7 iunie 2002, Vila Dante figura, impreuna cu 8.

404,70 metri patrati de teren, ca facand parte din domeniul public al statului, aflandu-se in administrarea sucursalei de reprezentare si protocol "Triumf". Un an mai tarziu, printr-o alta Hotarare de Guvern, Vila Dante, impreuna cu o suprafata de teren de numai 2.757,64 de metri patrati, trece in domeniul privat al statului.

Dupa nici un an, in iulie 2004, tot printr-o hotarare de guvern, Vila Dante se reintoarce in domeniul public al statului, "cu terenul aferent in suprafata de 5.647,06 metri patrati", diferenta de 2.757,64 de metri patrati ramanand in proprietatea privata a statului. Prin aceeasi hotarare de guvern (1.

031/2004), un alt teren, invecinat, in suprafata de 773,22 metri patrati, de pe strada Turgheniev numarul 18, este scos din proprietate publica si trecut si el in proprietate privata a statului. Cele doua terenuri, insumand 3.531 de metri patrati, se afla exact in prelungirea altor 40.000 de metri patrati de teren, smulsi si ei, pe diverse cai, din domeniul public al statului.

Asa s-a ajuns ca intregul teren de la Vila Dante pana pe Soseaua Aviatorilor, pe latimea cuprinsa intre Lacul Floreasca si strazile Turgheniev si Mircea Eliade, sa devina proprietate privata. Primii 7.000 metri patrati de teren, impreuna cu cladirea monument istoric in care functiona restaurantul Bordei au fost vandute de defunctul FPS.

Pana acum, terenul, cumparat initial de la stat cu 40 de dolari metrul patrat, a fost plimbat pe la sapte proprietari. Penultimul proprietar a reusit sa obtina, printr-un ordin al ministrului Razvan Theodorescu, scoaterea cladirii restaurantului Bordei de pe lista monumentelor istorice si, ulterior, demolarea ei.

Acum, locul este imprejmuit de panouri, printre care se vad copaci taiati si ramasite din pardoseala. Restul de 33.000 metri patrati de teren, limitat de bulevardele Aviatorilor, Mircea Eliade si strada Turgheniev, a facut obiectul unui schimb de terenuri, in baza Legii 10/2001.

Pe un dosar "beton", primarul Capitalei, Traian Basescu, a semnat doua dispozitii prin care improprietarea mai multe persoane, reprezentate toate de un anume domn Costica Costanda, domiciliat in cartierul Primaverii. Daca toate aceste terenuri ar fi fost vandute la pretul pietei, adica cel putin 1.000 de euro metrul patrat, la bugetul statului s-ar fi adunat peste 43 de milioane de euro.