Sase hoteluri din top 10 sint in Africa

Pentru al treilea an consecutiv, orasul Sydney si insula Bali ramin destinatiile preferate ale turistilor din intreaga lume, potrivit unui clasament stabilit de cititorii revistei americane “Travel and Leisure” (“Calatorii si Timp liber”).

Metropola australiana devanseaza orase precum Roma, Bangkok, Florenta sau Cape Town, situate pe urmatoarele locuri in topul revistei americane. In Statele Unite, orasul cel mai bine cotat este, de patru ani, New York-ul.

Noutatea fata de clasamentul realizat in 2003 o constituie faptul ca, in acest an, sase din cele mai bune zece hoteluri din lume mentionate de revista, se afla in Africa. Cel mai bine cotat hotel este “Singita Private Game Reserve”, din Sabi Sands, in Africa de Sud, urmat de “Kichwa Tembo”, din parcul kenyan Masai Mara.

Nancy Novogrod, redactorul sef al revistei, crede ca preferinta pentru hotelurile africane reflecta “o revenire spectaculoasa a interesului spre acest continent.”

Titlul de cel mai bun hotel la categoria de pret de “mai putin de 250 de dolari” pe noapte, revine hotelului “Ritz-Carlton Resort and Spa” din Bali. Pe continentul european, titlul de cel mai bun hotel revine hotelului “Boyer Les Crayeres”, din Reims, regiunea franceza Champagne.

Hai in ghetto, la Soweto

Insa Africa de Sud, in afara hotelurilor si a statiunilor foarte scumpe, pune la bataie, ca atractie turistica majora, pina si ghetourile de la marginea oraselor, unde populatia de culoare locuieste in continuare in conditii mizerabile si pe care guvernul le prezinta ca pe niste muzee vii.

“Dorim ca sud-africanii sa ia cunostinta de realitatea tarii lor si ca strainii sa descopere ghetourile”, afirma Cheryl Carolus, seful biroului de turism sud-african.

Despre Langa, o suburbie aflata in apropiere de Cape Town, care se afla intre cele promovate, Carolus spune ca aici se afla “un artizanat uimitor, baruri si cluburi de noapte fantastice, muzica buna si oameni saraci, dar care duc o viata pasionanta”.

Boom-ul turistic este evident la Soweto, la sud-vest de Johannesburg, aglomerat zilnic de autocarele turistice. Circuitul cuprinde printre altele, Vilakazi Street, singura strada din lume pe care se afla fostele domicilii a doi laureati Nobel pentru pace, fostul presedinte Nelson Mandela si fostul arhiepiscop de Cape Town, Desmond Tutu.

Motelurile “bed and breakfast” au aparut ca ciupercile, in timp ce vinzatorii stradali etaleaza obiecte artizanale in jurul casei lui Mandela, transformata in muzeu.