Iar in urma cu cateva luni, alocarea fonduri a fost incetinita si de controversele legate de incompatibilitatea dintre cei care aprobau proiectele si beneficiarii acestora.

Agentia SAPARD, cea care se ocupa de distribuirea fondurilor pentru dezvoltarea rurala si agricultura ar trebui sa cheltuiasca pana in 31 decembrie, peste 200 de milioane de euro.

Daca acest lucru nu se va intampla, fondurile oferite de Uniunea Europeana, vor fi pierdute.

De-a lungul ultimului an, Agentia a oferit diferite motive pentru care fondurile nu erau cheltuite, specificand apoi, de fiecare data, ca problemele au fost rezolvate.

Noii primari au fost acuzati de prefectul de Vaslui, Ioan Tibulca pentru ca banii nu au fost cheltuiti intr-un ritm mai rapid.

Acesta a declarat ca, in judetul Vaslui, au fost cheltuite intr-un an doar 10 procente din fondurile SAPARD. Dupa care a dat vina pe alesii din 6 iunie, care nu s-ar fi apucat inca de treaba.

Asta desi, in urma cu 2 luni, autoritatile se plangeau ca proiectele nu incep deoarece vechii primari plecasera in campanie electorala.

Nefolosirea fondurilor oferite de Uniunea Europeana duce la pierderea lor.

In ciuda ingrijorarilor exprimate nu doar de autoritatile judetene, dar si de presedintele Ion Iliescu, Directorul Agentiei care se ocupa de administrarea fondurilor pentru dezvoltarea rurala si agricultura a declarat la BBC ca spera ca situatia din Vaslui sa fie un caz izolat, care sa nu puna in pericol absorbtia fondurilor insistind ca din previziunile Agentiei, nu rezulta ca vor fi probleme

in a absorbi aceste fonduri.

Pe de alta parte insa el a precizat ca pana acum s-au folosit un sfert din fondurile alocate de Uniunea Europeana pe anul 2000. Banii primiti pentru ceilalti ani abia acum urmeaza sa fie alocati.