PSD a inceput sa creada ca a pierdut alegerile locale, desi sta bine mersi pe cai mari, cu cele mai multe primarii castigate (e adevarat, nu se compara Primaria pierduta a Bucurestiului nici macar cu Primaria unui municipiu resedinta de judet precum Focsani, sa zicem), si lasa impresia ca e gata sa-si faca harachiri.

Inclusiv mass-media audio-vizuala a tabarat pe liderii teritoriali ai PSD (zadarata de presa scrisa), „ca de ce nu-si dau toti demisia"... Si bietii lideri teritoriali ai PSD dau din colt in colt, pana ce, satui sa tot dea socoteala, isi depun demisia. Nu-mi vine sa cred ca un partid atat de puternic, precum PSD, a intrat in degringolada. Asa s-a intamplat si in 1996, pe cand era premier N.

Vacaroiu si PDSR era condus de Adrian Nastase. Urmarea? PDSR a pierdut si alegerile parlamentare atunci, tocmai fiindca si-a pus cenusa in cap si electoratul a inteles ca Opozitia din anul 1996 are dreptate sa-l considere un partid corupt, care trebuie inlaturat de la Putere.

Cei care atrag in anul 2004 atentia ca prin demisiile „in corpore" din PSD in structurile lui de conducere se produce vid de putere, au dreptate. De aceasta situatie se bucura numai dusmanii politici ai PSD (si mass-media, care s-a saturat de suficienta liderilor PSD).

Sigur, nu se bucura fostul lider al PSD Ion Iliescu, care ar fi strigat isterizat acum (conform unui ziar central) catre liderii de la centru ai PSD: „Ciocoi, aroganti, cretini, nesatui, hoti! Ati distrus partidul".

Personal, rad cu gura pana la urechi cand vad cat de slabi de ingeri sunt liderii PSD, care fac pe plac tartorilor lor Adrian Nastase (el a cerut sa-si faca harachiri in public liderii teritoriali ai PSD „fara rezultate" la alegerile locale) si Ion Iliescu (pregatit sa se intoarca la sefia PSD numai daca sunt taiate macar zece din capetele balaurului vicepresedintilor PSD), si-si dau

demisia pe capete. In conditiile in care, vorba senatorului PSD Antonie Iorgovan, totul nu e decat o „vanatoare de vrajitoare" inlauntrul PSD, atragand atentia ca nu e de acord cu criteriile subiective ale lui Adrian Nastase in acest sens, cu demisiile pe banda. Intr-o conjunctura favorabila, in care PSD n-a fost uzat de guvernare decat simbolic...

Tineti-va bine, cine credeti ca a ramas cu gura cascata in fata demisiilor-fluviu din PSD? In situatia in care PSD n-a pierdut alegerile locale nici macar la voturile politice (o data ce PSD detine presedintia a 19 consilii judetene, in timp ce alianta PNL-PD detine numai 9 presedintii la consiliile judetene; mai ramasesera doua judete sa-si aleaga presedintele si vicepresedintii cand scriu

aceste randuri), degeaba s-a facut tam-tam ca Alianta PNL-PD are mai multe voturi politice primite. Alianta PNL-PD a obtinut 553 de mandate de consilieri judeteni, cu 10 mai multe decat PSD (543). Voturile politice in plus obtinute de cele doua partide aliate pentru alegerile parlamentare sub denumirea Dreptate si Adevar n-au folosit la nimic PNL si PD.

Pur si simplu partidele care au obtinut procente intre peste 8 la suta si nici 6 la suta la alegerile locale, PRM, UDMR si PUR au mai multi presedinti si vicepresedinti de consilii judetene (viitori baroni, care taie si spanzura calare pe banii publici) alesi decat Alianta PNL-PD, ceea ce e semnificativ! PSD a facut ce-a vrut.

Faptul ca PNL si PD (separat sau ca alianta) au refuzat sa negocieze cu PSD la alegerea presedintilor consiliilor judetene si a vicepresedintilor, le-a adus intr-o postura de neinvidiat! Adica, asa cum sublinia un ziar central, „cu doar 314 mandate, cele trei formatiuni mici (PRM, UDMR si PUR) au pe mana mai multe judete decat PNL si PD (si alianta lor la Bucuresti si Cluj), care au primit

de la alegatori 553 de mandate"... Compromisurile si tradarile au facut legea la constituirea consiliilor judetene si locale, fraierii „care au votat cu mana pe Biblie" au pierdut.

Este adevarat, aceasta delimitare radicala a PNL si PD de politica PSD la alegerile din consiliile judetene si locale vor aduce voturi in plus Aliantei PNL-PD la alegerile parlamentare, va conta, electoratul trebuia sa auda acest mesaj.

Cum spuneam, cine credeti ca a ramas cu gura cascata in fata demisiilor-fluviu din PSD? N-o sa credeti, ambasadorul SUA la Bucuresti (pe picior de plecare), Michael Guest: „Sunt absolut fascinat de cum se arata cu degetul in cadrul PSD in legatura cu cine e vinovat de pierderile din alegerile locale din acest an...

Parca ar fi un proces regizat de tip comunist“! Extraordinara observatie...

Demisiile cerute in PSD, care n-a pierdut alegerile locale decat in gura Opozitiei actuale si a criticilor din mass-media, simpatizanti naturali ai Opozitiei (demisii cerute, de altfel, si in celelalte partide perdante, la nivel de lideri, fara sa provoace un cataclism public), fac parte dintr-un proces regizat de tip comunist! Si asta o spune un ambasador american, care nu poate compara

sistemele politice (si alegerile democratice) ale SUA cu ale Romaniei! In SUA nu sunt acceptate sacrificiile in numele pierderii alegerilor: „Cei care pierd alegerile tind sa inteleaga ca au pierdut deoarece alegatorii au crezut ca promisiunile lor nu sunt credibile sau pentru ca alegatorii nu sunt de acord cu prioritatile lor.

Alegatorii ii sanctioneaza, apoi liderii locali ai partidului incearca sa gaseasca o cale de a repozitiona partidul pentru alegerile urmatoare. Atentia cade pe rafinarea mesajului si modul de prezentare, apoi cum sa ajunga acest mesaj la alegatori - nu este vorba de o oferta a unui sacrificiu pentru recastigarea pozitiei“! E clar, in SUA nu sunt sacrificati liderii partidului care pierde.

Asta fiindca in SUA responsabilitatea alesului direct (nu pe liste de partid) e cap de tara, candidatii dau socoteala in fata alegatorilor, nu in fata partidului... Ai dracului americanii astia, n-au mentalitate de tip comunist, nu se tin de procese regizate, cu sacrificii electorale si demisii de partid! Americanii si cand pierd se considera invingatori.

De luat exemplu de politicienii nostri perdanti! Probabil de aceea Adrian Nastase a anuntat ca impune candidatii PSD pe locuri eligibile la alegerile parlamentare din acest an in stil american, prin prealegeri in sanul filialelor lui...

Asta, dupa ce acelasi Adrian Nastase a alungat firma americana perdanta la noi, care s-a ocupat pe bani grei de campania electorala a PSD la alegerile locale (ma mir ca n-a devenit ea tapul ispasitor)!