„Cat de usor ar fi pentru un bolnav din Radauti sa nu mai bata drumul pana la Bucuresti de pomana“, a declarat Cristina Rococeanu, director marketing la InfoWorld. Totodata, sistemul informatic va fi benefic si pentru lumea medicala, exemplul dat de Rococeanu fiind al unui medic de familie care se poate consulta cu medicul specialist.

In plus, ar putea fi facute operatii chirurgicale online, cu medicul intr-un oras (sau tara), iar pacientul intr-o cu totul alta locatie. Pentru ca acest lucru sa devina posibil, ieri, a avut loc un simpozion cu tema Telemedicina-tehnologie de succes in secolul XXI, organizat de FinMedia.

La discutiile libere care au avut loc cu aceasta ocazie au fost prezenti reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor (MCTI), reprezentanti ai institutiilor medicale, reprezentanti ai caselor de asigurari, precum si furnizori de solutii integrate in domeniul e-Sanatate.

e-Health nu are o definitie concreta, poate insemna IT pus in slujba sanatatii, a declarat Diana Voicu, director general MCTI. In urma implementarii sistemului integrat, pacientii vor avea servicii de calitate, iar institutiile vor dezvolta servicii mult mai reduse.

Astfel, o unitate spitaliceasca din Galati va trebui sa fie conectata cu una din Timisoara si ambele sa poata comunica cu un centru din Bucuresti.

Indicatorii strategiei in care sunt implicate atat institutiile publice din domeniul sanitar, cat si companii private masoara gradul de accesibilitate al serviciilor, numarul de site-uri web puse la dispozitia cetatenilor, precum si a profesionistilor din domeniu. Richard Florescu, reprezentantul Bancii Mondiale, spune ca institutia este dispusa sa finanteze astfel de proiecte.