Experienta anilor trecuti a aratat ca nu intotdeauna mierea din Romania a corespuns normelor de calitate ale Uniunii Europene, unele transporturi cu miere fiind returnate in tara. Pentru a fi in conformitate cu normele de calitate impuse de UE, mierea nu trebuie sa contina antibiotice, medicamente pe care unii apicultori le folosesc pentru tratarea albinelor.

Tara noastra exporta anual intre 8000 si 10.000 tone de miere, principalii beneficiari fiind tarile din Uniunea Europeana, Germania, Marea Britanie, dar si alte tari cu economie dezvoltata ca America, Japonia si Canada. Pe aceste piete mierea poate fi comercializata cu aproximativ 2350 de euro tona.

Investitia minima in infiintarea unei exploatatii apicole de 20 de familii de albine, incluzand aici achizitia stupilor, a echipamentelor de extractie, depozitare si control al calitatii se ridica la aproximativ 7000 de euro.

Romanii care doresc sa investeasca in apicultura pot beneficia de sume cuprinse intre 2500 si 100.000 de euro prin programul SAPARD atat pentru infiintarea sau modernizarea fermelor apicole, cat si pentru unitatile de procesare si depozitare.

De asemenea, sunt suportate cheltuielile legate de dotarea laboratoarelor pentru analiza si controlul calitatii, precum si achizitionarea echipamentelor si dispozitivelor folosite in prelucrarea, controlul si ambalarea produselor apicole. Totodata, prin programul SAPARD se finanteaza achizitionarea de pavilioane apicole, stupi si familii de albine, inclusiv matci selectionate.

Pentru infiintarea unei ferme apicole cu fonduri SAPARD trebuie achizitionate minim 20 de familii de albine.