Ideea de baza a Comisarului european pentru Agricultura, Franz Fischler este aceea de a instaura, incepand cu luna iulie 2005, o reducere progresiva cu o treime a preturilor europene garantate, de care beneficiaza in parte si tarile din Africa-Caraibe-Pacific, precum si o diminuare a cotelor de productie.

Pana la finele lui 2007, pretul garantat al zaharului va fi redus in doua etape, de la nivelul actual de 632 euro pe tona la 506 euro pe tona si ulterior la 421 euro pe tona, adica cu 33 la suta mai putin comparativ cu pretul actual.

Pretul garantat la sfecla de zahar va suferi o reducere si mai importanta, de la nivelul actual de 43,6 euro pe tona la 32,8 euro pe tona si, ulterior, la 27,4 euro pe tona, adica cu 37 la suta mai putin comparativ cu pretul actual.

in plus, cota anuala de productie pentru ansamblul Uniunii Europene, care in prezent este de 17,4 milioane tone, va fi redusa cu 1,4 milioane tone in 2005/2006 si ulterior cu 500.000 tone in urmatorii trei ani, pentru a ajunge la 14,6 milioane tone in 2008/2009.

Proiectul autoritatilor de la Bruxelles urmeaza acum sa fie negociat intre cele 25 state membre ale Ue.Uniunea Europeana este un actor cheie pe piata mondiala a zaharului, cu o productie de ordinul a 20 milioane tone pe an, din care aproximativ jumatate /8,6 milioane tone/ este asigurata de Franta si Germania, urmate de Italia, Marea Britanie si Spania.