Indignati de recentele infiintari ale unor asociatii profesionale patronate mai mult sau mai putin de stat si speriati de posibilitatea ca unele sindicate sa nu mai aiba obiect de functionare din cauza monopolului implicat de o asemenea inregimentare, reprezentanti ai Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR) si ai Asociatiei Nationale a Functionarilor Publici au denuntat, ieri,

„campania guvernamentala agresiva de minare a sindicalismului romanesc nesubordonat politic“. Ei sunt decisi sa sesizeze Curtea Constitutionala, Organizatia Mondiala a Muncii si alte foruri internationale, in scopul impunerii respectarii normelor internationale in domeniu, pe care le considera incalcate.

Exemplele invocate sunt atributiile extinse ale Colegiului Medicilor din Romania (CMR) si ale Corpului National al Politistilor (CNP).

Sindicalistii considera ca legile prin care functioneaza acestea, desi garanteaza drepturile medicilor si politistilor de a se asocia in organizatii profesionale, acorda organismelor de mai sus o serie de prerogative care ori fac inutile organizatii sindicale deja existente, ori impiedica orice alte tentative de creare a altora.

Astfel, Corpul National al Politistilor, aparut ca efect al unei legi din 2002, in luna martie a acestui an, reprezinta, conform legii, „forma de organizare pe criteriu profesional, autonom, apolitic si nonprofit a politistilor“, dar functioneaza, cu toate acestea, prin hotarare de guvern si cu fonduri de la bugetul de stat, ceea ce, in opinia liderilor sindicali, denota clar

subordonarea politica a acestei institutii.

„In Politie nu exista alte sindicate, desi in principiu legea nu interzice constituirea politistilor in organizatii de acest tip. Singura deosebire fata de un sindicat este aceea ca, prin statut, politistii nu pot sa faca greva“, ne-a declarat comisarul-sef Gheorghe Popa, presedintele CNP.

A doua tentativa de monopol, semnalata de CFMR, este cea a Colegiului Medicilor, care, conform Legii nr.

306\2004, recent promulgata, reprezinta interesele membrilor sai „in toate sferele de activitate“, chiar in fata unor organisme guvernamentale, dar este, in acelasi timp, „o autoritate a statului roman“, ale carei atributii „nu pot fi exercitate de nici o alta asociatie profesionala medicala“.

„Membrii Colegiului sunt - prin lege - toti medicii din Romania. In conditiile in care, pana acum, Colegiul doar judeca medicii, cum mai poate fi un medic judecat de cel caruia, prin lege, ar trebui sa-i apere interesele?“, s-a intrebat Dan Peretianu, presedintele CFMR, punand in evidenta unul dintre paradoxurile legii.

In legatura cu problemele ridicate, presedintele Colegiului Medicilor, profesorul Mircea Cinteza, ne-a declarat ca institutia pe care o reprezinta este un corp profesional al medicilor si este normal sa apere interesele acestora. „In toate tarile Europei exista corpuri profesionale care au atributii complexe, insa acest lucru nu exclude activitatea sindicatelor“, a precizat Cinteza.

Acesta a adaugat ca legea privind organizarea si functionarea CMR este in concordanta cu aquis-ul comunitar. „Oricum, nu ne propunem sa ne substituim sindicatelor, iar daca acestea vor avea ceva de spus sunt libere sa o faca“, ne-a mai declarat Mircea Cinteza.