Producerea, comercializarea si utilizarea materialelor lemnoase vor fi monitorizate, incepand de astazi, prin facturi speciale, avize de expeditie si bon de vanzare, a anuntat, ieri, directorul general al Imprimeriei Nationale, Dan Docan.

„Am mai introdus inca un document, Registrul unic de evidenta a materialelor lemnoase, care are ca scop evidenta intrarilor si iesirilor din depozite si s-a introdus certificatul de identitate pentru materialul forestier“, a afirmat Docan, in cadrul seminarului „Masuri de securizare si monitorizare adoptate in sistemul distributiei materialului lemnos si in domeniul

forestier“, organizat de Imprimeria Nationala.

In acest an, chiar si brazii de Craciun vor fi timbrati, pentru a se reduce numarul masiv al vanzarii ilegale. „Marcajul pentru pomul de Craciun este practic o banda autocolanta aplicata la baza bradului. Este unul din cele mai reflectorizante marcaje, indiferent de incidenta luminii, si poate fi verificat cu o simpla lanterna“, a spus Docan.

Aceste masuri au fost luate pentru a diminua contrabanda cu materialul lemnons, care a contribuit in cea mai mare parte la diminuarea suprafetei acoperita cu paduri, care a ajuns sub media tarilor europene.

„Numai 26,7% din suprafata tarii mai este acoperita cu paduri, in timp ce media europeana este de 35%“, a precizat Dumitru Vladescu, seful Serviciului de Protectie si Paza din cadrul Regiei Nationale a Padurilor.

Cu toate ca anul trecut s-a inregistrat o scadere a traficului cu material lemnos, valoarea confiscata de autoritati esta de-a dreptul fabuloasa. Astfel, potrivit datelor prezentate, ieri, anul trecut au fost confiscati aproximativ 23.000 metri cubi de lemne, cu 21% mai putin decat in 2003.

Daca ar fi sa distribuim aceasta valoare confiscata in vagoane inseamna ca un tren cu aproximativ 800 de vagoane era cat pe ce sa ajunga sa fie vandut ilegal in tara sau in strainatate.

In ceea ce priveste zonele cele mai vizate in care se fac astfel de ilegalitati, cea mai mare pondere se intalneste in nordul tarii, conform subcomisarul Marian Turica din cadrul Politiei de Frontiera. Acesta a specificat ca numai in primele patru luni ale acestui an capturile de lemn realizate in zona de frontiera dintre judetele Suceava si Maramures au fost de aproape 500 de metri cubi.

Insa, spre mirarea autoritatilor, nici populatia din sudul tarii nu se lasa mai prejos. „Am fost informat ca au fost retinute, la Oltenita, doua persoane care au reusit sa taie, intr-o singura noapte, 10 metri cubi de lemn“, a afirmat Turica.