Din cauza tratamentului discriminatoriu aplicat de angajatori muncitorilor straini,

Germania suspenda, din 1 octombrie, contractele de munca pentru macelarii romani

Samsarul-tortionar de muncitori romani Idecke, subiect al unei anchete comune Adevarul-Canalul 3 al postului TV public din Germania, a fost condamnat la 3 ani de inchisoare si amenda de 72.000 euro

Exploatarea romanilor si bulgarilor care lucreaza ca macelari in Germania a determinat autoritatile de la Berlin sa recurga la o masura extrema: incetarea acordarii de contingente (contingent = un anumit numar de contracte de munca), in industria carnii, Romaniei si Bulgariei. Masura va intra in vigoare la 1 octombrie 2004.

Reprezentanti ai ministerelor Muncii din Romania si Bulgaria au fost invitati la discutii, pe aceasta tema, de omologii lor germani. S-a ajuns la acorduri de principiu, urmand ca, in curand, acordurile sa fie parafate in scris. Se pare ca nemtii au convenit sa nu fie afectat, in ansamblu, contingentul anual de muncitori romani in Germania. In fiecare an, 4.

100 de romani pleaca la munca in Germania, in baza conventiei bilaterale incheiate de autoritatile de la Berlin si Bucuresti. Pana acum, 1.300 de posturi erau "rezervate" pentru industria carnii. De la 1 octombrie, acestea vor fi impartite catre alte ramuri industriale, cu precadere catre constructii.

In cazul Bulgariei, "sanctiunea" nu are acelasi impact, tara vecina netrimitand in Germania mai mult de cateva zeci de macelari intr-un an. Autoritatile de la Bucuresti pretind ca cele intamplate se datoreaza recesiunii inregistrate de industria carnii din Germania. Insa presa germana, citand reprezentanti ai autoritatilor de la Berlin, sustine altceva.

Anume ca suspendarea contingentarii survine scaparii de sub control a modului in care se deruleaza contractele de munca ale macelarilor romani si bulgari. Acestia erau platiti cu jumatate din castigul salarial minim al macelarilor autohtoni, in conditiile in care erau pusi sa munceasca, zilnic, pana la 12 ore, in loc de 8 ore.

De multe ori, nici macar banii cuveniti nu erau achitati, invocandu-se diverse abateri, care erau sanctionate pecuniar, sau inventandu-se plati care nu figurau in contractele de munca, cum ar fi achitarea contravalorii echipamentelor de lucru.

De altfel, consecvent, conditiile contractuale de munca nu erau respectate, romanilor rezervandu-li-se numeroase surprize neplacute fata de cele promise la plecarea din tara. Pentru astfel de iregularitati, este cercetat penal patronul unui lant de abatoare din Oldenburg.

Iar sindicatele de profil din Germania contrabalanseaza indiferenta autoritatilor de la Bucuresti, sprijinindu-i pe romanii tepuiti pentru ca acestia sa isi recupereze banii cuveniti. Nu toti macelarii romani au indurat, fara sa cracneasca, tratamentul discriminatoriu aplicat de carmangeristii germani. Insa, in cazul cel mai fericit, cei care protestau erau concediati instantaneu.

Alteori, angajatorii treceau la amenintari cu bataia, consemnandu-se si cazuri de pedepse corporale. O asemenea situatie a facut obiectul unei anchete realizate in comun, la inceputul anului trecut, de Adevarul si Canalul 3 al postului public de televiziune din Germania. Mai multi romani care lucrau ca macelari la firma Gausepohl din Osnabruk au facut greva pentru neplata salariilor pe doua luni.

Urmarea: intr-o noapte, au fost "vizitati" in baracile in care dormeau, fiind batuti, cu bestialitate, de o gasca de derbedei, condusi de un anume Ideke. Unii muncitori s-au ales cu membre rupte, altii cu dintii scosi, cei mai norocosi scapand cu contuzii. Idecke, care era plasator de forta de munca in Germania, pentru o firma din Romania, a fost arestat, asupra sa gasindu-se un pistol.

A fost judecat in stare de libertate si condamnat, recent, la 3 ani de inchisoare si plata unei amenzi de 72.000 euro.