Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a facut un Apelul Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei si Presedintiei in exercitiu a OSCE "in legatura cu actiunile destabilizatoare ale administratiei regiunii transnistrene a Republicii Moldova".

In documentul dat publicitati se afirma: "Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova este profund ingrijorat de actiunile administratiei regiunii transnistrene de lichidare a scolilor cu predare in limba moldoveneasca in baza grafiei latine, inclusiv a scolii-internat pentru copiii orfani din orasul Bender si condamna folosirea organelor de forta pentru a ingradi accesul miilor de

copii la studii in limba aleasa de ei insisi si parintii lor.

Dupa deconectarea institutiilor scolare moldovenesti de la retelele de aprovizionare cu apa si energie electrica, actiunile intreprinse de autoritatile separatiste pe data de 15 iulie 2004 sunt orientate spre destabilizarea situatiei din regiune.

Ministerul califica actiunile regimului neconstitutional de la Tiraspol drept o incalcare flagranta a drepturilor omului si o tentativa grosolana de asimilare fortata a populatiei moldovenesti din regiune.

Aceste actiuni, precedate de crearea recenta a unor posturi vamale ilegale in Zona de Securitate, sunt de natura sa conduca la confruntari dramatice si la blocarea procesului de negocieri vizand solutionarea problemei transnistrene".

La randul sau, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei "isi exprima preocuparea si ingrijorarea fata de inchiderea, inclusiv prin folosirea fortelor de ordine si evacuarea mobilierului si a materialului didactic de catre autoritatile separatiste de la Tiraspol a Scolii nr.

20 cu limba de predare romana din Tiraspol si amenintarea reala a inchiderii tuturor celor sase scoli romanesti cu grafie latina din Transnistria.

Acest act reprezinta o incalcare brutala a drepturilor si libertatilor omului in regiunea transnistreana, o actiune ilegala si inumana, o desconsiderare a deciziilor organismelor internationale.

Aceasta cu atat mai mult cu cat inchiderea scolii are loc la o zi dupa vizita la Tiraspol a Inaltului Comisar OSCE pentru Minoritati Nationale, Rolf Ekeus, care primise asigurari de la autoritatile locale ca scolile romanesti cu grafie latina vor fi inregistrate in termen de o saptamana.

MAE sustine neconditionat pozitia Inaltului Comisar al OSCE care a cerut autoritatilor transnistrene sa respecte dorinta parintilor care doresc pentru copiii lor scoli cu predare in limba romana cu grafie latina", se spune in comunicatul MAE de la Bucuresti.

Inaltul Comisar OSCE pentru minoritati isi declara profunda dezamagire

Inchiderea fortata a unicei scoli de la Tiraspol cu predare in limba romana cu grafie latina „nu este altceva decat purificare lingvistica", a declarat la Chisinau Inaltul Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale, Rolf Ekeus.

Modul in care autoritatile transnistrene ii persecuta pe profesorii si parintii elevilor din aceasta scoala l-au facut pe Rolf Ekeus sa constate ca a regasit la Tiraspol si in alte localitati transnistrene exemple de „asimilare fortata din alte zone de conflict".

Aprecieri de o duritate fara precedent din partea OSCE, dar care par sa nu impresioneze deloc regimul transnistrean.

Luarea, practic, cu asalt, a scolii de catre militia si securitatea transnistreana, brutalizarea profesorilor si parintilor, confiscarea tuturor bunurilor acestei institutii de invatamant a fost cu atat mai sfidatoare, cu cat, in preziua atacului, Inaltul Comisar pentru Minoritatile Nationale discutase cu oficialii transnistreni, la Tiraspol, problema acestei scoli si a altor cateva cu predare in

limba romana.

Rolf Ekeus sustine ca auzit in timpul intalnirii sale de miercuri cu oficialii transnistreni promisiuni privind o solutie civilizata pentru aceste scoli. Peste o zi insa, scoala a fost, practic, desfiintata.

Un deznodamant previzibil, daca se ia in consideratie atitudinea oficialilor transnistreni fata de cele sase scoli din regiune in care instruirea se mai face dupa programa aprobata la Chisinau si in limba romana cu alfabet latin.

"Scopul principal al instruirii in aceste scoli este confruntarea cu statul pe teritoriul caruia se afla", a declarat ministrul transnistrean al educatiei Elena Bosmenko.

"De fapt, noi avem sase cai troieni ai Chisinaului pe teritoriul transnistrean si Moldova intentioneaza sa-i pastreze ca focare de tensiune" a spus la Intalnirea cu Inaltul Comisar ministrul de Externe in guvernul separatist de la Tiraspol, Valery Litkai.

"Sunt profund dezamagit si indignat de actiunile autoritatilor de la Tiraspol. Este o noua confirmare a faptului ca ele sfideaza drepturile omului si standardele de educatie. Aceasta indiferenta dauneaza miilor de copii care sunt folositi ca niste pioni intr-un joc politic", avea sa declare ulterior Inaltul Comisar Rolf Ekeus.

Ministrul moldovean al Reintegrarii Vasile Sova a cerut Misiunii OSCE, ambasadorilor tarilor Uniunii Europene, ai Rusiei si Ucrainei, precum si reprezentantului Secretarului general al Consiliului Europei sa intervina in situatia in care regimul transnistrean se deda la actiuni provocatoare si "si-a propus sa tensioneze cu orice pret situatia in regiune".

Prima reactie - cea a OSCE - a fost prompta. Ramane de vazut, insa, daca va avea vreun efect, in conditiile in care regimul de la Tiraspol a sfidat pana acum orice initiativa sau apel venit din Occident.

Interdictiile de intrare pe teritoriul tarilor membre ale Uniunii Europene impus celor 17 fruntasi ai regimului separatist de la Tiraspol nu a avut prea mare impact.

Iar atitudinea autoritatilor transnistrene fata de recenta decizie a Curtii Europene in cazul Ilascu ridica o intrebare simpla: cine si in ce mod mai poate schimba lucrurile intr-o regiune cu un regim total refractar, daca nu chiar sfidator, fata institutiile si standardele europene.