Concursul de titularizare din acest an s-a caracterizat prin absenteism.

Desi, initial, dascalii s-au inscris in numar mare pentru ocuparea unui post, iar in unele judete concurenta s-a mentinut, in altele, cadrele didactice s-au reorientat, optand pentru locuri de munca mai bine platite, in unele situatii preferand sa renunte la catedra pentru a pleca la munci agricole in Italia, Spania sau pur si simplu pentru a primi ajutorul de somaj, destul de apropiat ca valoare

de salariul de dascal.

Presedintele executiv al Federatiei sindicale „Spiru Haret“, Marius Nistor, ne-a declarat ca numarul scazut al candidatilor la concursul de titularizare se explica prin prelungirea posturilor de suplinitori si prin faptul ca domeniul invatamantului este foarte putin atractiv, iar faptul ca foarte multe cadre didactice ies din sistem, nu prin pensionare este o realitate.

„La nivelul municipiului Bucuresti, lunar, se depun de la 20 pana la 40 de demisii si nu este vorba de tineri sau de proaspat absolventi, ci de profesori valorosi, care renunta si se indreapta spre alte domenii, care, chiar daca nu sunt pe masura pregatirii lor, sunt mai bine remunerate“, a precizat Nistor.

La polul opus, presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, ne-a declarat ca in judet, pentru cele 600 de posturi, au concurat 1936 de candidati. Prin cifrele de scolarizare aprobate anual de MEC, avem absolventi cu studii superioare de ordinul sutelor si miilor care nu-si gasesc dupa aceea de munca si care pleaca chiar si la capsune in Spania, daca acolo se castiga mai mult.

Conform datelor furnizate de inspectoratele scolare judetene, la concursul national unic de ocupare a posturilor vacante din invatamantul preuniversitar, s-au prezentat 34.414 de cadre didactice, reprezentand 75,37% din numarul celor care au ramas inscrisi in ziua concursului, respectiv 45.661 de cadre didactice.

Responsabilul cu organizarea examenului de titularizare din acest an din cadrul MEC, Gabriel Leahu, ne-a declarat ca procentul de absenteism inregistrat se explica prin faptul ca suplinitorii care s-au inscris la concurs au obtinut continuitatea pe postul detinut si astfel nu a mai fost nevoie sa se prezinte la examen.

Pe de alta parte, multi absolventi de invatamant superior nu au promovat examenul de licenta si, din aceasta cauza, nu au putut participa la concurs.