In municipiul Targu Mures se va infiinta, anul viitor, si va avea sediul televiziunea independenta maghiara din Transilvania. Decizia infiintarii apartine Curatoriului Fundatiei „Janovics Jenö“. Unul dintre membrii fondatori ai acestei fundatii nu este altul decat presedintele UDMR, Béla Markó.

In cadrul sedintei fundatiei, el a afirmat ca, „pentru a deveni de sine statatoare, comunitatea maghiara din Transilvania are nevoie de institutii de sine statatoare“ si a subliniat, ca, in opinia sa, „televiziunea maghiara transilvaneana va fi un forum excelent si de neinlocuit pentru cultura maghiara din Transilvania, pentru viata publica si economica din Transilvania,

deopotriva“.

Fonduri pentru achizitionarea mijloacelor tehnice, in valoare de 300 de milioane de forinti, vin din partea Guvernului de la Budapesta, dar sunt de asteptat si alte fonduri, asemanatoare ca marime, ce vor putea fi cheltuite pentru achizitionare de sediu si functionarea propriu-zisa a institutiei.

Doua probleme se pun in legatura cu infiintarea acestui post de televiziune. Va fi el oare un organ media pentru toti maghiarii din Romania sau va servi doar interesele UDMR?

Unul dintre liderii Uniunii Civice Maghiare din Romania (organizatie-alternativa la UDMR), deputatul Szilagy Zsolt, are suspiciuni in ceea ce priveste impartialitatea viitoarei televiziuni: „Am dubii serioase ca va fi un post nepartinitor. Imi este frica de faptul ca va fi un post de televiziune special creat pentru liderii UDMR. Am si o serie de argumente in acest sens.

Televiziunea va fi condusa de Nagy Zsolt, care este seful de campanie electorala a UDMR. In plus, in cadrul consultarilor preliminare, studiile facute nu au tinut de plurarismul de opinii din cadrul comunitatii maghiare. Si asta nu o spun eu, o spun profesionistii care vor avea legatura cu acest post de televiziune“. Temerile lui Szilagy Zsolt par intemeiate.

Imediat ce in cadrul comunitatii maghiare din Romania organizatiile-alternativa la UDMR au inceput sa „vocifereze“, unul dintre conducatorii redactiei de limba maghiara din TVR, Boros Zoltan (un participant „clasic“ al reuniunilor civice ale Scoalii de vara de la Balvanios), a fost brusc pensionat (gurile rele spun ca la sugestia lui Bela Marko), iar, recent, tot la un

post de televiziune cu sectie maghiara, a iesit scandal pentru ca a fost invitat un reprezentant al UCM.

A doua problema relevata de infiintarea acestui post de televeziune o reprezinta atotputernicia persoanei lui Bela Marko. Pana in prezent, el controla finantarile externe pentru UDMR, fiind presedinte al Fundatiei „Communitas“ din Cluj, fundatie prin care se deruleaza toate finantarile.

Acum, prin calitatea sa de membru fondator al Fundatiei Janovics Jenö si prin plasarea in frunte a sefului de campanie a UDMR, Bela va controla si televiziunea destinata - cel putin declarativ - comunitatii maghiare din Romania.