A confundat penisul cu un testicul pe care trebuia sa il extirpe. Asa si-a justificat ieri grava greseala, in fata Colegiului Medicilor Bucuresti (CMB), doctorul Naum Ciomu, cel care i-a amputat penisul tinarului I.J. Comisia CMB n-a tras inca o concluzie finala, dar presupune ca doctorul a avut o problema psihica in timpul operatiei.

Intre timp, cazul a ajuns si la Parchetul de pe linga Tribunalul Bucuresti. Medicul risca o pedeapsa cu inchisoarea de pina la doi ani.

Comisia numita de conducerea CMB sa judece cazul medicului Naum Ciomu de la Spitalul Clinic “Prof. Dr. Theodor Burghele” (fost “Panduri”) si-a inceput ieri investigatiile cu primele audieri. Reamintim ca marti, 13 iulie, tinarului I.J., in virsta de 34 de ani, i-a fost amputat penisul din greseala, de catre dr.

Naum Ciomu, in timpul unei operatii de extirpare a unui testicul malformat, o operatie de grad mediu de dificultate. Pina la sfirsitul interventiei, penisul a fost taiat de catre acelasi medic in trei bucati. In aceeasi zi tinarul a fost dus de urgenta la Spitalul Universitar Bucuresti, unde chirurgii s-au aratat depasiti de situatie.

Apoi a fost transferat la Institutul Fundeni, unde profesorul Ionel Sinescu i-a montat o sonda pentru ca, odata cu penisul, pacientul a pierdut si functia de urinare si facuse o complicatie care il putea costa viata. A doua zi, dupa o alta interventie, a profesorului Ioan Lascar de la Spitalul de Urgenta Floreasca, tinarul a putut urina normal.

Penisul, insa, n-a mai putut fi salvat, pentru ca era prea tirziu.

Ieri, membrii comisiei Colegiului i-a audiat pe dr. Naum Ciomu, pe medicul anestezist care a fost in sala de operatie, dr. Daniela Sandu, si pe ajutorul sau, asa-zisa “mina a doua in operatie”, un medic rezident de anul I al carui nume a fost trecut de comisie sub tacere. Dr.

Ciomu a facut ziaristilor o singura declaratie, la intrarea in sala de judecata: “In chirurgie, sint si accidente si incidente si bucurii”. La iesirea de la audiere n-a mai scos nici un sunet.

N-a aratat nici un moment ca este speriat, nervos sau emotionat, s-a indreptat cu un pas egal si ferm catre masina sa, un Cielo bej, tratind cu o indiferenta bine controlata toate intrebarile ziaristilor care stateau ciorchine pe linga el.

Explicatiile posibile, de ordin psihic

“Nu se poate explica decit ca la un moment dat a avut o abesnta de ordin psihic”, a spus Vladimir Belis. “A fost ca un somnambul. Efectiv s-a dezorientat complet. Dupa parerea, mea, este un accident intraoperator greu de explicat”, a adaugat prof. Sinescu.

Medicii spun ca din cele povestite de conducerea spitalului, Naum Ciomu a avut un comportament normal cu o zi in urma si ca nu este cunoscut ca un bautor. Ei vor cere un examen psihiatric asupra dr. Ciomu pina vineri, 23 iulie, cind vor audia toate persoanele prezente in sala de operatie. Potrivit prof. Belis, fiecare medic este testat psihologic la fiecare 5 ani.

Mai sint patru martori

Comisia Colegiului va tine cont doar partial de declaratiile celor patru martori prezenti in sala de operatie. Este vorba de medicul anestezist care a fost in sala de operatie, dr. Daniela Sandu, de ajutorul chirurgului, rezidentul de anul I, si de cele doua asistente, una anestezista si cealalta, de chirurgie.

“Medicul anestezist ne-a spus ca in timpul operatiei a fost nevoita sa prelungeasca anestezia pacientului, printr-o intubare oro-traheala, pentru ca timpul preconizat trecuse. Mai mult nu ne-a interesat, pentru ca nu a avut responsabilitate in actul operator propriu-zis”, a declarat Sinescu.

Aceeasi “discretie” a anchetei a fost pastrata de comisie si in cazul rezidentului, a carui opinie nu va fi considerata o proba pentru Colegiu, data fiind lipsa sa de experienta in chirurgie. “El nici macar n-a pus mina acolo. Abia a iesit de pe bancile facultatii, nici nu stie care e testiculul”, l-au scos din discutie profesorii universitari.

Anestezistul Daniela Sandu a refuzat sa faca declaratii presei, cind a iesit tremurind din sala. Este inexplicabil, totusi, de ce membrii comisiei nu ii speculeaza pe acesti oameni ale caror marturii ar putea completa atmosfera din timpul operatiei. Ei pot fi, insa, chemati ca martori in procesul penal.

Penisul va fi inlocuit cu un neo-penis

Profesorul Ioan Lascar a explicat ieri ca mai intii va vindeca zona afectata si apoi va trece la reconstructia penisului, operatie preconizata sa aiba loc peste cteva luni. “Este foarte important ca pacientul sa fie recuperat si psihic”, a adaugat el.

Chirurgul plastician va incerca sa-i modeleze tinarului un neo-penis din tesuturile cele mai delicate, de pe partea anterioara a antebratului si din zona gambei. “Noul penis va semana din punct de vedere cosmetic cu cel initial si va asigura functia de urinare. Cit priveste functia sexuala, n-as putea face o evaluare in privinta reusitei, nici macar procentuala. Speram sa reusim”.

Profesorul Lascar a adaugat ca a “montat” pina acum 5 neo-penisuri unor transsexuali si ca reusita o vede in faptul ca “doi dintre ei s-au casatorit apoi”.

Ce s-a intimplat la operatie

In fata comisiei, insa, dr. Ciomu n-a afisat aceeasi mutenie. Potrivit profesorului Eugen Bratucu, “el era profund marcat si si-a recunoscut vina, asumindu-si responsabilitatea totala a celor intimplate”. Profesorul Vladimir Belis a adaugat ca prima reactie a dr. Ciomu a fost ca “nu intelege ce s-a intimplat”. Potrivit prof.

Sinescu, operatia de coborire a testicului din regiunea inghinala in scrot, unde este locul sau, se face pina la virsta de 2-3 ani. La virsta de 34 de ani, a continuat medicul, orice chirurg recomanda extirparea testiculului, in principal din cauza ca exista un risc de cancer de 40 de ori mai mare decit in mod obisnuit. Medicul Ciomu a propus extirparea, iar pacientul a fost de acord. Dr.

Ionel Sinescu a spus ieri ca din explicatiile lui Naum Ciomu reiese ca “in manevra de izolare a testiculului, doctorul a confundat penisul cu testiculul. A pus o pensa pe penis si l-a izolat, avind impresia ca e testiculul care trebuia inlaturat, si a sectionat cu electrobisturiul. Odata cu penisul, toate vasele au fost ligaturate, uretra la fel, iar tegumentul de deasupra a fost suturat.

Practic a fost suprimata comunicarea dintre vezica superioara si cea inferioara”. Membrii comisiei nu-si pot explica, insa, doua lucruri. “Practic e greu de confundat testiculul cu penisul, diferenta este mare. Mai ales cind e vorba de un testicul ingropat, care e mai mic decit cel obisnuit si mai flasc.

In schimb, structura penisului este mai solida, contine corpi cavernosi, este altceva. Nu inteleg cum le-a confundat”, a declarat prof. Ionel Sinescu. Confuzia este greu acceptata si de prof. Belis: “El este si un anatomist, preda anatomia la Universitate. Este absolut de neconceput sa nu cunoasca locul anatomic al locului pe care-l opereaza”.

Iar al doilea mister neelucidat inca este legat de cele trei bucati in care a ajuns penisul la Spitalul Universitar. “E adevarat, au fost trei fragmente de penis si el a justificat ca a repetat aceeasi greseala inca de doua ori”, a declarat Ionel Sinescu.

In SUA, despagubirile pentru malpraxis ating sume fabuloase: 1.000.000 $ un penis mutilat

Statele Unite sint probabil tara cu cel mai mare numar de procese de malpraxis intentate de pacientii care au fost victimele unor erori medicale. Potrivit unui raport dat publicitatii luna trecuta, in ultimul deceniu cuantumul sumelor platite pacientilor a crescut cu 69%.

Astfel, daca in 2002 totalul daunelor acordate victimelor a fost de 2,9 miliarde dolari, anul trecut volumul despagubirilor a urcat la 4,9 miliarde.

Sumele ce pot fi acordate ca daune pot atinge un nivel foarte ridicat, ceea ce i-a facut pe multi medici americani sa evite specializarile unde acuzatiile de malpraxis sint cele mai frecvente, respectiv cardiologie, neurochirurgie si obstetrica. Spre exemplu, in 2001, 454 de pacienti au primit daune de peste un milion de dolari, iar in 2002, numarul acestora s-a ridicat la 402.

Printre cele mai mari sume acordate unui pacient caruia i-a fost mutilat penisul in cadrul unei proceduri de rutina se inscrie cea de 979.000 dolari, primita de Rafael Arias, rezident al statului Florida, care a fost macelarit in timpul unei interventii pentru o problema urologica in 1996.

Erori si despagubiri

De asemenea, un mecanic din Texas, Hurshell Ralls (67 ani), a cerut daune in valoare de cinci milioane de dolari dupa ce medicii i-au extirpat organele genitale crezind ca sint atinse de cancer, analizele ulterioare aratind ca se inselasera. Pentru a evita un lung proces, spitalul a fost de acord sa cada la o intelegere cu pacientul pentru o suma care nu a fost dezvaluita.

Desi unele state limiteaza cuantumul daunelor ce pot fi acordate, Senatul american a respins anul trecut un amendament prin care urma sa se limiteze la 250.000 de dolari suma ce poate fi solicitata de o persoana, victima a unui caz de malpraxis, daca nu a afectat capacitatile sale de munca.

Printre statele americane unde se acorda cele mai mari despagubiri figureaza Florida, unde valoarea medie a daunelor s-a ridicat anul trecut la 326.220 $, in domeniul neurochirurgiei, 249.196 $ in chirurgia cardio-vasculara si specializarea obstetrica-ginecologie.