Peste 250 de rromi din Franta, mare majoritate veniti din Romania, au protestat simbata in Paris, cerind sa nu mai fie expulzati din tara si sa primeasca permis de sedere. La manifestatie s-au adunat rromi care traiesc in tabere in diferite zone de la periferia capitalei franceze alaturi de membri ai Comitetului de sustinere a rromilor si ai Confederatiei nationale de munca.

Cortegiul a pornit, in jurul prinzului din piata Clichy spre piata Saint-Augustin, asa cum era prevazut, avind in fruntea coloanei un banner pe care scria: “Sintem tigani, fiinte umane fara drepturi in Europa.”

“Vrem sa primim permis de sedere pentru a nu mai fi expulzati dintr-o tabara in alta. Vrem acces la educatie in Franta pentru copiii nostri si conditii de viata mai bune decit in Romania,” a declarat Misa Boti, unul dintre reprezentantii comunitatii de rromi din Paris. “Nu vom parasi Franta,” a mai spus acesta.

“Rromii veniti din Romania primesc in general viza turistica de trei luni care nu le permite sa munceasca, iar permisul de sedere le este sistematic refuzat,” a declarat Gabriel Szeles, reprezentant al comitetului de sustinere.

Rromii au explicat ca aceasta situatie ii obliga sa se intoarca in Romania la fiecare trei luni inainte de a reveni in Franta si de a risca din nou sa fie expulzati din taberele pe care si le ridica la marginea oraselor.

Potrivit estimarilor autoritatilor franceze, numai in imprejurimile Parisului traiau in 2003 circa 1.800 de rromi, la nivelul intregii tari numarul lor ridicindu-se la 5.000.