Primul ministru palestinian Ahmed Qoreia si-a dat demisia in urma valului de violente si rapiri, iar restructurarea serviciilor de securitate, anuntata sambata de Yasser Arafat nu a facut altceva decat sa inteteasca si mai mult tensiunile.

Liderul palestinian s-a intalnit timp de cateva ore duminica cu Ahmed Qoreia ca sa-l convinga sa ramana in post.

Motivul nemultumirii acestuia din urma este faptul ca Arafat nu l-a investit cu prerogative suficiente ca faca fata situatiei din Fasia Gaza, care aluneca tot mai mult pe panta haosului, in ciuda starii de urgenta declarata acolo.

Ahmed Qoreia afirma ca situatia din Gaza e un "adevarat dezastru, o catastrofa, o prabusire fara precedent a legii".

Qoreia se considera in continuare demisionat, dar Arafat spune ca nici nu vrea sa auda de asa ceva.

Cabinetul palestinian se va intruni din nou luni ca sa vada ce e de facut.

Analistul palestinian Said Aburish este insa sceptic in privinta rezultatului discutiilor:

"Palestinienii n-au nevoie de convorbiri de criza. Lucrul de care au nevoie e actiune, si asta din partea cuiva care le intelege nevoile imediate. Si aici e vorba de democratie, de un guvern reprezentativ, si nu de unul care si-a instrainat jumatate din intreaga lume".

O restructurare care a intetit spiritele

La valul de rapiri din ultimele cateva zile, Arafat a raspuns restructurand serviciile de securitate, pe care le-a redus de la opt la trei.

L-a demis pe seful politiei din Gaza, acuzat de coruptie. Iar in fruntea fortelor de securitatea si-a numit un nepot, generalul Musa Arafat.

Gest care a umplut de manie militantii palestinieni, care spun ca noua numire nu va pune capat coruptiei.

Duminica seara militantii din Brigada martirilor al Aksa au avut un schimb de focuri cu ofiterii de la sediul serviciilor de informatii din orasul Rafah.

Peste 2000 de oameni s-au adunat sambata in fata sediului Consiliului Legislativ din Gaza City, denuntand noile numiri.

"Nu poti lupta impotriva coruptiei cu si mai multa coruptie" - spune Samir Mashrawi, membru al micsarii Fatah, a lui Arafat.

Oamenii din Brigada martirilor al Aksa au dat iama in cladirea serviciilor de informatii militare din tabara de refugiati Han Younis. I-au retinut pentru scurt timp si dezarmat pe cei aflati inauntru apoi au dat foc cladirii. Nimeni nu a fost ranit.

Al Aksa promite si mai multe violente daca generalul Musa Arafat nu se retrage din functie. Ceea ce, spune acesta, nu se va intampla.

O situatie careia principalul negociator palestinian Seab Erekat nu s-a sfiit sa-i recunoasca duminica gravitatea:

"Suntem confruntati cu o criza, pe care nimeni nu o poate nega. Situatia este extrem de dureroasa. Suntem pe punctul de ne apara cauza in Adunarea generala ONU si Consiliul de Securitate.

Tocmai de aceea trebuie sa reinstauram domnia legii si sa punem capat haosului".

Toti comentatorii sunt de parere ca violentele din ultimele zile sunt si expresia puternicelor disensiuni din sanul miscarii Fatah.

Dar si o incercare de forta din partea gruprailor palestiniene, care nu vor sa se lase marginalizate inaintea preconizatei retrageri israeliene de anul viitor