Corespondentii transmit ca era de asteptat ca Umberto Bossi sa ia o atare decizie, data fiind criza politica in care se afla guvernul Italiei.

In aceste conditii, premierul Italiei Silvio Berlusconi ramane tot mai izolat, desi incearca din rasputeri sa mentina unita coalitia de centru-dreapta aflata la guvernare.

Guvernul nu e neaparat afectat

Umberto Bossi a fost in mare parte absent din politica in ultimele patru luni din cauza starii sale de sanatate.

Premierul Berlusconi incearca sa mentina pe linia de plutire coalitia de guvernare

In martie a fost diagnosticat cu insuficienta cardiaca.

El e cunoscut pentru iesirile sale extrem de temperamentale si era un aliat crucial al premierului Berlusconi.

In 1994, Liga Nordului a decis sa retraga sprijinul guvernului Berlusconi de la acea vreme, ducand la caderea cabinetului.

Decizia de acum nu va avea neaparat acelasi efect, dat fiind ca alti doi membri ai Ligii Nordului raman in coalitia de guvernare.

Un purtator de cuvant al lui Umberto Bossi a declarat ca presedintelui Ligii Nordului a hotarat sa paraseasca guvernul din “motive personale, probabil la presiunile sotiei si motive medicale”.

Totusi, plecarea lui Bossi inseamna ca premierul Berlusconi ramane fara unul dintre cei mai combativi ministri pe care i-a avut.

Este a doua demisie in numai o luna, dupa cea a ministrului economiei, Giulio Tremonti.

Liga Nordului a fost extrem de nemultumita de faptul ca ministrul Tremonti a fost, practic, fortat sa plece din guvern.

Vinerea trecuta, premierul Berlusconi l-a numit pe Domenico Siniscalco ca inlocuitor al lui Giulio Tremonti la ministerul economiei.

In rastimpul scurs de la plecarea lui Tremonti si venirea lui Siniscalco, premierul Berlusconi a preluat el insusi portofoliul economiei, starnit dispute aprinse.