Potrivit unui proiect de ordonanta elaborat de Ministerul Finantelor Publice, facilitatile primite vor fi mentinute in aceleasi conditii pana la achitarea integrala a sumelor esalonate la plata.

In cazul in care firmele care beneficiaza de aceste facilitati nu vor mai respecta, dupa anul 2004, termenele si angajamentele de plata, Ministerul Finantelor va incepe executarea silita pentru intreaga suma datorata, inclusiv obligatiile scutite la 31 decembrie 2004 si dobanzile aferente.

De asemenea, facilitatile primite vor fi mentinute pentru companiile care fac dovada, pana la sfarsitul lunii octombrie, ca au platit ratele de esalonare si obligatiile fiscale curente. Prevederile vor fi aplicate si in cazul datornicilor pentru care a inceput sau s-a continuat procedura de executare silita.

In ceea ce priveste debitorii care beneficiaza de amanarea la plata a dobanzilor datorate pe perioada derularii inlesnirilor la plata, pentru care s-au stabilit termene de plata viitoare si care inregistreaza sume de rambursat sau de restituit de la bugetul general consolidat, organele fiscale vor stinge anticipat aceste obligatii numai la solicitarea firmelor.

Totodata, potrivit unui alt proiect al ministerului, ANAF va prelua, incepand de anul viitor, colectarea contributiilor sociale sau de sanatate.