Pe de alta parte, din cauza rapidei deprecieri morale a tehnicii de calcul, pentru a ramane in cursa aplicatiilor din ce in ce mai complexe si mai consumatoare de resurse, suntem nevoiti sa recurgem periodic, dupa cum ne lasa buzunarul, la achizitionarea unui nou PC, in cazul in care upgrade-ul nu mai reprezinta o solutie viabila, se arata intr-un studiu publicat de portalul price.ro.

Astfel, putem spune ca achizitionarea unui PC sau upgrade-ul componentelor reprezinta in acest inceput de nou mileniu o actiune deosebit de comuna si de frecventa pentru un utilizator de calculator.

Din pacate, pentru marea majoritate a utilizatorilor, a cumpara un PC nu inseamna decat grija de a cauta un monitor, o tastatura si o carcasa care sa arate cat mai bine si care eventual sa coste cat mai putin. Pe de alta parte, numarul mare de oferte de pe piata poate deruta cumparatorul, crescand riscul luarii unei decizii gresite.

De asemenea, alegerea unei configuratii hardware eficiente necesita timp si cunostinte temeinice in domeniu pentru a cumpara un produs de calitate. Un PC nou, complet se poate gasi astazi incepand de la 500 de euro, dar cu caracteristici minime si cu resurse la fel de minime.

Cu cat investitia este mai mare, creste calitatea componentelor, viteza lor, ergonomia si capacitatile totale de lucru ale calculatorului.

Cu alte cuvinte, daca se doreste pastrarea constanta a capacitatii de calcul in raport cu viitoarele programe mai complexe, care vor cere noi si noi resurse de calcul, cu cat investitia este mai mare, cu atat vom fi nevoiti sa investim mai putin in viitorul apropiat.

Desigur ca suma ce „trebuie“ investita intr-un PC este relativa si subiectiva, insa folosirea unor programe de proiectare va va obliga sa cumparati un monitor cu diagonala mare. La fel, folosirea tip „office“ a PC-ului va necesita o simpla placa video onboard, un procesor cat mai ieftin, deci, se pot realiza economii.

Pe de alta parte, este renumita rapiditatea scaderii preturilor pentru componentele de calculator, insa, pe cat de repede se ieftinesc vechile componente, pe atat apar noi si noi generatii care le iau locul, la un pret mediu egal, dar cu performante imbunatatite. Astfel, pretul performantei medii „la zi“ ramane relativ constant, scazand usor cu aproximativ 10% pe an.

Daca alegerea pare prea complicata, exista o regula generala simpla si precisa privind calculatoarele: un PC ideal are trei mari caracteristici: performanta, calitate si pret mic; un PC real are numai doua (la alegere) dintre cele trei.

Multi cumparatori de calculatoare fac o greseala clasica: cumpara un PC, apoi invata sa-l foloseasca, iar la urma invata si despre PC. Adica exact pe dos fata de cum ar fi normal.

Daca domeniul hardware sau in general domeniul IT nu sunt tocmai punctele dumneavoastra forte, ar fi ideal ca, inainte de a initia achizitia tehnicii de calcul, sa va sfatuiti cu o cunostinta care se pricepe si care nu doreste sa va vanda nimic. Cu siguranta, cel mai contraindicat loc de initiere in calculatoare il reprezinta un magazin de calculatoare.

Deci, vom sublinia ideea acomodarii cu PC-ul inainte, nu dupa achizitionare. In plus, puteti parcurge reviste de specialitate, site-uri ce ofera informatii detaliate, trateaza probleme si suporta discutii hardware si software, pentru a dobandi notiunile generale despre alcatuirea, functionarea si utilizarea unui calculator.