Ghiorghi Prisacaru, presedintele Comisiei de politica externa din Senat, a declarat ieri ca societatea germana care efectueaza lucrarile la canalul ucrainean Bastroe isi retrage utilajele. Acest lucru ar insemna un succes diplomatic al autoritatilor de la Bucuresti, care au intervenit pe langa Uniunea Europeana pentru a pleda cauza romaneasca.

Pentru moment, controversa diplomatica si mediatica intre Romania si Ucraina in privinta constructiei canalului Bastroe pare sa se transeze in favoarea tarii noastre. Ghiorghi Prisacaru a afirmat ca lucrarile in zona nu mai sunt la fel de active ca la inceput.

Societatea care a primit proiectul de constructie a decis sa amane realizarea lui pana la elaborarea unui studiu de impact asupra mediului. "Pentru noi este fundamental sa se vada care sunt consecintele construirii unui asemenea canal.

Oricum, canalul nu este un diferend bilateral intre Romania si Ucraina, este o problema care priveste biosfera Deltei Dunarii", a declarat presedintele Comisiei de politica externa din Senat.

Razboiul a inceput in mai

Ucraina a inceput lucrarile de constructie a canalului Bastroe la sfarsitul primaverii fara o consultare prealabila cu partea romana. In ciuda criticilor Romaniei si ale ecologistilor, adjunctul Administratiei prezidentiale ucrainene, Vassyl Baziv, declara, la inceputul lunii iunie, ca Ucraina va incheia proiectul de construire a canalului.

Acum, insa, Kievul pare dispus sa analizeze cu adevarat consecintele pentru Delta Dunarii ale acestei investitii.