La finele anilor ’80, Berners-Lee a dezvoltat “arhitectura“ Internetului – sistemul web si motoarele de cautare –, pe care a distribuit-o gratuit. Initial, programul a fost folosit de oamenii de stiinta care schimbau intre ei informatii si rezultate ale programelor de cercetare prin intermediul unei retele de calculatoare.

Sistemul pus la punct de cel care a devenit “cavalerul web-ului“ reusea in premiera sa organizeze si sa lege intre ele mai multe calculatoare, dand nastere Internetului.

GRATUIT. De atunci, el a facut toate demersurile pentru a se asigura ca Internetul ramane un domeniu public. “Web-ul trebuie sa ramana un serviciu universal deschis tuturor, care promoveaza comunicarea si libertatea de exprimare, si nu un loc unde se gasesc doar informatii convenabile“, spunea Tim Berners-Lee.

O persoana modesta, Sir Tim Berners-Lee a declarat ca inventia sa a fost posibila deoarece “s-a aflat la locul potrivit in momentul potrivit“.

In prezent, Sir Tim conduce World Wide Web Consortium (W3C) al Institutului de Tehnologie din Boston si lucreaza la un proiect numit “web-ul semantic“, care isi propune sa faca mai “inteligente“ rezultatele cautarilor pe Internet.