Declaratiile si pozitiile publice pe care liderii PUR le adopta cu diverse ocazii fac ca acest partid sa fie greu de pozitionat pe axa Putere-Opozitie. Codrut Seres, vicepresedinte si candidat PUR la Presedintia Romaniei, l-a criticat dur pe Ion Iliescu, cerandu-i demisia, dupa ce, in urma cu nici o saptamana, presedintele partidului, Dan Voiculescu, i-a cantat in struna sefului statului.

Codrut Seres sustine, spre deosebire de pozitia lui Voiculescu de acum o saptamana, ca nu este normala implicarea presedintelui Romaniei in reorganizarea interna a unui partid politic. „Ion Iliescu a incalcat flagrant echidistanta pe care i-o impune Constitutia amestecandu-se in problemele PSD“, a declarat Seres.

Reprezentantul PUR este, mai nou, intrigat de faptul ca Iliescu ar putea candida din partea PSD pentru un loc in Parlament. „Presedintele Iliescu trebuie sa transeze problema participarii sale pe listele pentru alegerile parlamentare. Fie isi da demisia, fie renunta la a participa pe listele PSD sau ale altui partid“, este de parere Seres.

Cu aproape o saptamana in urma, dupa intalnirea dintre delegatia PUR si presedintele Iliescu, Dan Voiculescu a comentat dur refuzul Aliantei PNL-PD de a participa la consultarile cu presedintele. „Mi se pare de-a dreptul o fatarnicie din partea lor faptul ca au refuzat discutiile cu presedintele Ion Iliescu.

Dupa parerea mea, nu este decat o forma de a-si pregati in continuare alegerile din toamna, deci, se considera in campanie electorala“, spunea atunci liderul PUR.

Mai nou, pozitia umanistilor este cea exprimata de Codrut Seres, care sustine ca „Romania are nevoie de o schimbare a mentalitatii in institutia prezidentiala, care sa nu mai permita incalcarea Constitutiei de catre presedintele in functie“.

Codrut Seres, cel care ar vrea sa ii succeada lui Ion Iliescu la Cotroceni, a explicat faptul ca nu este vorba de nici o incoerenta intre declaratiile de acum o saptamana si cele din prezent.

„Una este sa te amesteci in reorganizarea unui partid politic si alta este sa uzezi de prerogativele constitutionale pentru a invita partidele politice la consultari“, a argumentat candidatul PUR la Presedintia Romaniei.

Acesta a explicat ca toate partidele politice au fost invitate de presedinte la consultarile de la Cotroceni, pentru a discuta despre probleme cum sunt administratia, legile electorale si integrarea europeana, insa, in cazul PSD, agenda a fost alta, iar discutiile au aratat ca Iliescu este interesat sa intervina in reorganizarea partidului.

Desi aveau ocazia sa lamureasca impreuna cu Ion Iliescu chestiunea participarii sale pe listele PSD pentru Parlament, reprezentantii PUR nu au abordat chestiunea in urma cu o saptamana, cand s-au intalnit cu seful statului, desi pe agenda discutiilor se aflau si legile electorale.

In schimb, liderii PUR au calificat atunci drept fatarnicie refuzul PNL si PD de a participa la consultarile de la Cotroceni si de a masca astfel imixtiunile neconstitutionale ale lui Iliescu in treburile PSD. Codrut Seres sustine ca atunci nu a fost abordata aceasta problema, deoarece agenda a fost sugerata de presedintele Iliescu si nu ar fi putut fi incluse si alte chestiuni.

Acum, insa, PUR cere ca Iliescu fie sa demisioneze, fie sa renunte la planul de a candida pentru PSD. In plus, dupa o saptamana, PUR incepe sa creada ca Iliescu s-a amestecat neconstitutional in treburile interne ale PSD.