Indemnul lansat duminica de Ariel Sharon prin care le cere evreilor de pretutindeni, si mai ales din Franta, sa se intoarca in Israel pentru a scapa de "torturile antisemitilor" nu a facut decat sa irite Guvernul francez si sa creeze, potrivit declaratiilor comunitatilor evreiesti, o stare de alerta in randul cetatenilor, informeaza BBC.

Astfel, referindu-se la vizita pe care demnitarul israelian urma sa o efectueze in Franta, presedintele Jacques Chirac, a afirmat ca "Sharon nu este binevenit in Franta pana nu explica de ce le-a cerut evreilor de aici sa se intoarca in Israel".

La randul sau, Palatul Elysée si-a exprimat dezamagirea fata de afirmatiile oficialului israelian si a precizat ca "pana nu primesc explicatii, Franta considera inutila o eventuala vizita a lui Ariel Sharon". "Cel mai mult ne-a deranjat faptul ca Sharon nu a fost in stare sa-si justifice indemnul. Nici acum nu am primit o explicatie din partea acestuia.

Eu consider ca reactia Frantei a fost cat se poate de normala", a precizat Michael Barnier, ministrul francez de externe.

Sharon, dator cu un raspuns

In cadrul unui interviu acordat postului de radio "Europa 1", Barnier a declarat ca "Franta asteapta un raspuns din partea premierului Ariel Sharon, care sa contina explicatia apelului sau. Am incercat sa luptam cat am putut impotriva atacurilor provocate de grupurile antisemite. Acuzatiile nu aveau nici un rost.

Totodata, am incercat sa aplanam acest conflict ca sa putem continua eforturile de stabilizare a pacii in Orientul Mijlociu. De aceea l-am rugat pe demnitarul israelian sa ne acorde niste explicatii, nu doar pentru ca ne-am simtit noi frustrati".

"La numai cateva ore dupa lansarea indemnului, am vrut sa ameliorez situatia si am declarat ca apelul lui Sharon a fost probabil inteles gresit de noi.

Tot atunci, l-am rugat sa ne dea o explicatie, dar nu a facut-o. Asta ce inseamna? Se pare ca masurile pe care le-a luat Guvernul francez pentru a stopa atacurile de ordin rasist si religios nu au fost luate in considerare", a subliniat Michael Barnier.

"Macar acum, cat asteptam explicatiile pe care le-am cerut, ar trebui sa ne focalizam atentia asupra treburilor noastre si sa vedem cum putem restabili pacea in teritoriu. In ceea ce priveste relatia noastra cu Israelul, consider ca ne trebuie mai mult timp pentru a reusi sa ne intelegem unii pe ceilalti", a conchis ministrul francez de externe.