Gerhard Schröder, cancelarul Germaniei, a adus, ieri, la Berlin, un omagiu ofiterilor care au incercat sa-l asasineze pe liderul nazist Adolf Hitler, in urma cu 60 de ani, relateaza BBC.

Impreuna cu Horst Koehler, presedintele Germaniei, Gerhard Schröder a depus o coroana de flori pe locul unde initiatorul atentatului, Klaus von Stauffenberg, impreuna cu alti ofiteri din cadrul armatei naziste, complici ai acestuia, au fost executati la doar cateva ore dupa descoperirea complotului.

Astfel, la 20 iulie 1944, Stauffenberg a ascuns, intr-o servieta, o bomba care a explodat in timpul unei reuniuni, la care a participat si Hitler, in Cartierul sau General din Prusia de Est - actualmente Polonia. Dar Hitler a scapat nevatamat.

In Germania, comemorarea este marcata printr-o serie de filme documentare de televiziune si carti, multi germani considerandu-i pe complotistii din "grupul Stauffenberg" drept eroi care au incercat sa elibereze tara de sub regimul nazist.

Cu toate acestea, exista istorici care sustin ca o mare oportunitate a fost irosita, din cauza comiterii, de catre conspiratori, a mai multor erori in planificarea asasinarii dictatorului nazist.