Contractele incheiate cu firmele de televiziune prin cablu sunt bogate in clauze abuzive, neclare ori absurde, care, ca un facut, ii dezavantajeaza numai pe abonati. O buna parte a romanilor sunt nemultumiti de serviciile societatilor de televiziune prin cablu.

O arata statisticile Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), care a inregistrat in 2003, prin oficiile judetene, peste 500 de reclamatii impotriva companiilor din domeniu. O demonstreaza si numeroasele mesaje primite, telefonic, prin e-mail sau prin posta, la redactia Capital.

si, ca in mai toate cazurile in care se exercita dictatura furnizorilor de produse si servicii, totul pare a porni de la banalul contract incheiat intre firma si client. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC), aproape ca nu exista astfel de document care sa nu contina una sau mai multe clauze abuzive.

Campioni par a fi cei de la RCS, pe care, de altfel, Asociatia i-a si chemat in judecata, cerand eliminarea prevederilor care-i dezavantajeaza pe consumatori. "Numerosi bucuresteni au reclamat ca firma nu le-a oferit posibilitatea reala de a negocia clauzele contractuale, acestea fiind prestabilite in mod unilateral de catre RCS.

Specialistii nostri au constatat, pe langa nerespectarea drepturilor consumatorilor la incheierea contractelor, si inserarea unor clauze abuzive, care creeaza un dezechilibru semnificativ intre firma si clienti", explica Laura Pascu, PR manager al APC.

Printre cele 15 prevederi dezavantajoase identificate se numara trecerea in proprietatea RCS, partial sau in totalitate, a instalatiilor din interiorul locuintelor, chiar daca acestea au fost platite, in marea majoritate a cazurilor, de abonati, ori obligatia acestora de a asigura accesul angajatilor companiei in interiorul locuintei, fara nici o notificare.

Apoi, chiar daca nu beneficiaza de semnal, total sau pentru anumite canale, din cauza unor defectiuni, pretul abonamentelor nu se reduce proportional decat la cerere si doar in anumite cazuri. Cat despre deconectarea in perioada de scadenta, fara factura sau somatie, acesta este unul dintre cele mai raspandite obiceiuri in lumea firmelor de cablu.

Contactati de Capital, reprezentantii RCS au preferat sa nu abordeze subiectul. "Am dori sa nu comentam, deocamdata, litigiul deschis de APC", ne-a declarat Ionut Tarcea, marketing manager al companiei de cablu.

Nici contractul Astral nu este mult mai prietenos cu clientii, cred cei de la APC. Ei au identificat sapte nereguli in acest document, printre care calcularea penalitatilor inaintea termenului legal de 30 de zile de la data scadentei si neinformarea in scris a abonatilor cu privire la modificarea tarifelor, a continutului programelor ori a clauzelor contractuale.

In opinia Corneliei Gusa, PR manager al Astral, "contractul nu incalca in nici un fel Legea nr. 193/2000, privind clauzele abuzive". Ea spune ca "abonatii au luat cunostinta de modul in care se face comunicarea modificarilor in momentul semnarii contractului", compania putand utiliza, in afara afisarii la sediul propriu sau canalul TV propriu, si posta sau e-mail-ul.

In ceea ce priveste calculul penalitatilor, cei de la Astral cred ca termenul legal este o recomandare, si nu o obligatie. "Oricum, dupa data scadentei abonatul este decuplat si nu mai poate beneficia de serviciu.

Deci, care ar fi scopul socotirii penalitatilor dupa trecerea a inca 30 de zile?", intreaba Cornelia Gusa. Dar nu doar marile firme, care domina Capitala si o buna parte a oraselor de provincie, au probleme.

Vicepresedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor Botosani, Radu Cajvaneanu, ne-a sesizat asupra clauzelor abuzive din contractul furnizorilor de cablu din localitate, UPC si Somax.

In actele respective pot fi gasite formulari ca "ma oblig sa pazesc si sa verific instalatia CATV din blocul in care locuiesc, iar in cazul unor eventuale distrugeri sa platesc contravaloarea lor" ori un misterios "abonament de intretinere", care este incasat fara a li se explica abonatilor despre ce este vorba.

Firma UPC a provocat si nemultumirea ploiesteanului Victor Dumitrescu: aceasta incaseaza lunar 220.000 de lei pentru pachetul de baza, in timp ce, in Timisoara, aceeasi companie a stabilit, pentru aceleasi servicii, un pret cu 50.000 de lei mai mic.

In acelasi timp, timisorenii au avut si ei motivele lor de insatisfactie: in urma cu doi ani, reducerea substantiala a numarului de programe transmise de UPC a starnit un scandal in care s-a implicat, pana la urma, si Consiliul National al Audiovizualului (CNA). Din pacate, a fost vorba de un gest mai degraba singular.

Ileana Danalache, sefa Serviciului Comunicare si Relatii Publice al CNA, ne-a spus ca "probleme de genul protectiei drepturilor clientilor societatilor de televiziune prin cablu nu sunt de competenta Consiliului".

In aceste conditii, singurele abilitate sa rezolve astfel de situatii par a ramane ANPC (care nu reuseste, insa, decat sa dea, din cand in cand, amenzi, si asta in special pentru servicii de proasta calitate si doar rareori pentru chestiuni legate de contracte) si justitia.

Dar la care, din pacate, mai toti abonatii se feresc sa apeleze, din lipsa de bani, timp, curaj sau, pur si simplu, incredere.

CUM SA NE FERIM DE CONTRACTELE-CAPCANA

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor da cateva sfaturi care ne-ar putea ajuta sa ne aparam de abuzurile societatilor de cablu. Din pacate, in cele mai multe cazuri, alternativa la serviciile unei astfel de firme este vechea antena sau investitia intr-o antena parabolica.

• In cazul in care vi se impune prin contract sa suportati costurile reparatiilor retelei din locuinta, materialele care compun acest circuit trebuie sa devina proprietatea dumneavoastra.

• Termenul de remediere a defectiunilor trebuie sa fie cat mai scurt, iar daca se specifica faptul ca acesta poate fi prelungit, trebuie sa fie prevazuta si perioada.

• Abonamentul trebuie sa se reduca proportional cu zilele in care a fost depasit acest termen de remediere din vina furnizorului.

• Furnizorul trebuie sa asigure un dispecerat si sa efectueze revizii periodice ale retelei.

• In cazul in care valoarea abonamentului este in valuta, trebuie sa se specifice cursul in functie de care se calculeaza echivalentul in lei.

• Contractul trebuie sa prevada clar momentul achitarii abonamentului lunar, daca se percep penalizari de intarziere si care este cuantumul acestora.

• Debransarea se poate face numai in baza unei somatii. Acest lucru trebuie specificat in contract, precum si forma pe care o va imbraca aceasta somatie.

• In contract trebuie sa fie prevazuta taxa de rebransare, iar cuantumul acesteia trebuie sa fie, de regula, acelasi cu valoarea actualizata a taxei de instalare.

Razvan Amariei