Raspunzand unei intrebari adresate, Bush s-a aratat ferm convins ca va castiga alegerile, adaugand ca Nastase l-a asigurat ca, la randul sau, in Romania, va castiga si el alegerile. „O sa va spun un lucru: o sa castig, iar domnul prim-ministru mi-a spus ca si el o sa castige. Interesant este ca vorbim aici despre alegerile din Romania. La asta m-am gandit in timpul discutiilor.

O persoana care candideaza in Romania si un candidat la Presedintia SUA discuta despre campanie. O astfel de discutie ar fi fost imposibila acum 20 de ani”, a spus presedintele Bush, semnaland astfel ca agreeaza candidatura lui Nastase.

Nastase, la randul sau, l-a „servit” pe presedintele american, aflat in cursa pentru un nou mandat, cu aprecieri pozitive privind politica dusa in cei patru ani de cand ii conduce pe cetatenii SUA.Daca Bush s-a aratat incantat ca actualul prim-ministru al Romaniei va candida la Presedintie, Nastase a relatat presei americane crezul sau politic.

„Ceea ce este intr-adevar necesar in Romania este asigurarea in continuare a unui leadership puternic”, si-a facut Nastase reclama, cu trimitere directa la modelul Bush, definit ca administratie puternica.

„Romania va avea nevoie in continuare de ancore puternice in lumea in care traim si, din acest punct de vedere, eu cred ca fiecare dintre oamenii politici trebuie sa-si asume responsabilitati la nivelul posibilitatilor pe care le au si facand sacrificiile necesare”, a completat Nastase, aratand ca Administratia de la Bucuresti va sustine in continuare politica Bush in Irak.

„Am venit aici ca sa-i confirm domnului presedinte sprijinul nostru continuu in lupta noastra, umar la umar, impotriva terorismului, dar si sprijinul pentru viziunea presedintelui Bush nu numai asupra unor probleme de ordin general, dar si asupra complexului proces de reforme din Irak”, a declarat Nastase in fata jurnalistilor americani.

„Cred ca este foarte important sa ne aflam acolo. S-au facut multe, dar mai sunt multe lucruri de facut”, a apreciat Nastase prezenta trupelor in Irak. Nastase a lasat sa se inteleaga ca nu va urma niciodata exmplul filipinez, sa abadoneze SUA in Irak. „Nu am dorit sa critic Filipinele. Nu critic nici un guvern strain. Fiecare guvern face ce vrea.

Am dorit numai sa subliniez ca, daca ne retragem pe propria insula, ar putea fi contraproductiv, iar situatia ar putea evolua negativ. Acesta e mesajul pe care am vrut sa-l transmit”, a raspuns premierul unei intrebari cu privire la ce ar face daca cetateni romani ar fi luati ostatici in Irak.

Nastase si-a motivat hotararea astfel: „Dorim sa demonstram ca nu suntem interesati numai de noi insine. Actionam ca sa castigam o anume credibilitate pe plan international. Am reusit sa devenim membri in Alianta Nord-Atlantica, asa ca dorim sa consolidam un pod mai durabil intre Europa si SUA. Dorim sa promovam democratia atat cat putem”.

Pentru a demonstra probabil cat este de ancorat in lumea in care traim, premierul Nastase are programata si o vizita in Rusia, tara fata de care, potrivit discursului lui Bush post-Praga, Romania ar trebui sa se constituie intr-un cap de pod. La Bucuresti, declaratiile de la Washington au fost primite cu rezerva de politicienii Opozitiei.

Theodor Stolojan considera ca aparitia lui Nastase alaturi de presedintele SUA, in conferinta de presa, „nu sterge cu buretele“ aprecierile facute de fostul ambasador al SUA in Romania, Michael Guest, si de alte oficialitati si institutii internationale „despre coruptia pastorita de PSD aici, in tara“. „Este o smecherie pe care o incearca Nastase.

In realitate, insa, el nu intelege ca, pentru a castiga in toamna, trebuie sa aiba sustinerea romanilor, nu a liderului de la Casa Alba. Acest tip de a face politica nu mai pacaleste pe nimeni“, a declarat Traian Basescu.

„Nu e cazul sa-si faca iluzii, pentru ca de acelasi tratament la Washington se bucura presedintele Turkmenistanului, un dictator pe langa care Ceausescu era mic copil“, a avertizat, joi, fostul presedinte Emil Constantinescu.

Fostul presedinte afirma ca Nastase „a gresit“ lansandu-si candidatura la Presedintie in SUA, deoarece candidatura se declara „in tara, pentru romani“.