Olanda detine presedintia Uniunii Europene pe urmatoarele sase luni, o perioada extrem de importanta pentru finalizarea de catre Romania a negocierilor de aderare. Olanda a fost intotdeauna una din tarile cele mai prudente privind extinderea spre Rasarit, insistand ca tarile candidate trebuie monitorizate cu atentie si sanctionate daca nu isi respecta promisiunile.

Acum, cand se afla la presedintia Uniunii Europene, premierul Jan Peter Balkenende (foto dreapta) mentine o atitudine precauta. Vorbind in Parlamentul European, el a amintit faptul ca Bulgaria a incheiat recent negocierile si ca negocierile cu Romania au atins un stadiu foarte avansat.

Premierul olandez, Jan Peter Balkenende, a spus ca incheierea negocierilor de aderare cu Romania pana la sfarsitul anului depinde de eforturile autoritatilor de la Bucuresti. "Bulgaria a facut mai multe progrese decat Romania, dar in acest moment se poate vedea ca lucrurile se schimba in Romania.

Premierul Adrian Nastase mi-a explicat foarte clar ce intentioneaza sa faca in urmatoarele saptamani si luni. Nu va fi usor sa termine toate capitolele, dar in acest moment este prea devreme sa prezicem daca acest lucru va fi posibil.

Romania face mari eforturi si este raspunderea ei sa incheie toate capitolele de negocieri si sa transpuna in realitate toate criteriile de aderare", a declarat premierul olandez.

Bucurestiul mai are de incheiat cinci capitole din 30, in domenii-cheie cum ar fi concurenta, mediul inconjurator, justitia si afacerile interne, domenii in care legile si practicile sunt mult sub standardele UE. Guvernul Nastase a raspuns criticilor aduse trimitand un reprezentant la Bruxelles, pentru a prezenta o lista cu masuri care sa raspunda ingrijorarilor UE.

Balkenende a precizat ca Nastase a aratat clar ce doreste Guvernul roman, adaugand ca sunt continuate reformele in aceasta tara fosta comunista.