"Voi lupta pentru o Europa care sa fie mai mult decat o piata, sa fie deopotriva o uniune sociala si culturala", s-a angajat Barroso, care va prelua functia in noiembrie. Reprezentant al dreptei, el a fost ales cu sprijinul factiunilor socialista si liberala.

Prezentandu-si programul in Parlamentul European, intr-un discurs rostit in portugheza, franceza si engleza, el s-a declarat decis sa puna capat euroapatiei europenilor. "Cea mai mare problema cu care ne confruntam nu este euroscepticismul catorva, ci euroapatia celor mai multi", a spus viitorul presedinte.

Prioritatile viitoarei Comisii au fost anuntate deocamdata doar la modul general: Uniunea Economica si Monetara, politica comuna sociala, in domeniul serviciilor publice, al protectiei mediului si al sigurantei cetateanului.

Barroso si-a atras si furia parlamentarilor germani, cel mai mare grup de la Strasbourg, respingand ideea unui post de "supercomisar" in viitorul Executiv european, pe care il va prezenta in septembrie.

Un purtator de cuvant al Guvernului german si-a exprimat "increderea ca Barroso va studia atent propunerea Germaniei, Frantei si Marii Britanii de a avea un vicepresedinte al Comisiei cu competente in politica economica. De la propunerea noastra nu vom face nici un fel de rabaturi", a spus oficialul.

Jose Manuel Durao Barroso, un candidat de compromis intre Franta, Germania si Marea Britanie, va fi primul portughez in inalta functie.

Chestorul Renoir

Prezentarea programului lui Barroso s-a prelungit neprevazut, din cauza unei dezbateri ciudate a parlamentarilor europeni, asupra "chestorilor" virtuali care sa vegheze asupra bugetului lor. Ibericii - care detin deja presedintia Parlamentului si a Comisiei - au fost pe punctul de a castiga si aceasta functie - prin reprezentantul lor Salvador Dali.

In cele din urma, dupa blocarea in doua randuri a sistemului de vot electronic, "ingerul pazitor" al bugetului Parlamentului European a fost ales sculptorul Auguste Renoir. "Este ca in prima zi de scoala", a comentat parlamentarul britanic Robert Bray, responsabil cu primirea noilor parlamentari, in timp ce reprezentantii noilor tari membre se amuzau blocand sistemul de vot electronic.