Imagini socante cu cinci dintre cei 19 pirati ai aerului au fost inregistrate in dimineata lui 11 septembrie 2001, ramas in istorie sub numele de “martea neagra“, cand si-au pierdut viata aproape 3.000 de oameni.

Inregistrarile cu camerele de supraveghere de pe Aeroportul International Dulles, din Washington, singurul terminal care a inregistrat controalele de securitate, arata cum teroristii au reusit sa scape de filtrele fortelor de securitate. Ei s-au urcat in zborul 77 al American Airlines, care s-a prabusit, doua ore mai tarziu, nu departe de Pentagon, provocand moartea a 189 de persoane.

ALARMA. La ora locala 7:18, doi dintre teroristi, Majed Moqed si Khalid Almihdhar, s-au oprit la punctul de control. Ei au declansat alarma si au fost trimisi la un alt punct de control. Almihdhar a trecut usor, dar colegul sau a fost atent cercetat cu un detector manual de metale. Bagajele lor au fost luate “la puricat“ de catre angajatii aeroportului.

Desi aparatele de detectat metal au inceput sa tiuie – probabil pentru ca descoperisera cuterele folosite ulterior la bordul avionului –, fortele de securitate i-au lasat pe teroristi sa treaca fara a-i mai supune vreunui control.

La ora 7:35, un alt kamikaze, Hani Hanjour, cel care a pilotat ulterior avionul, si-a pus bagajele pe banda de control cu raze X si a reusit sa treaca fara sa provoace suspiciuni. Un minut mai tarziu, Nawaf Alhamzi si fratele sau, Salem, au trecut “cu bine“ de punctul de control.

Nawaf a declansat alarma de doua ori, motiv pentru care, inainte de a trece de terminalul aeroportului, a fost verificat cu un detector manual de metale. Fortele de securitate nu au descoperit nici un inconvenient.

AVERTISMENTELE. Pana in 2001, legea nu interzicea armele albe la bordul avioanelor. Insa aeroporturile americane primisera deja pana la 11 septembrie trei avertismente din partea Administratiei Federale de Aviatie.

ESECURILE

Comisia care a anchetat atentatele din “martea neagra“ si-a publicat ieri concluziile. Una dintre acestea este ca Washingtonul a avut 10 ocazii prin care sa descopere ca americanilor li se pregateste ceva. Raportul nu stipuleaza insa ca atacurile ar fi putut fi evitate.