Asociatia Transparency International a examinat strategiile partidelor politice cu privire la masurile de combatere a coruptiei trimitandu-le, la sfarsitul anului trecut, un chestionar format din 10 intrebari. Partidele au avut la dispozitie doua luni sa raspunda intrebarilor.

In urma sistematizarilor raspunsurilor, se poate trage concluzia ca, cu cat un partid este mai important, cu atat este mai putin pregatit in ceea ce priveste „teoria” masurilor de combatere a coruptiei.

Dintre cele noua partide carora le-au fost trimise chestionarele, pe criteriul ca in sondajele de anul trecut aveau cel putin 1%, doar PNL, UDMR, PNTCD, AP si URR au raspuns provocarii lansate de Transparency International. Partide mari - PSD, PNL, PD si PRM - au ramas in urma „examenului” Transparency corigente la anticoruptie.

PNL a raspuns doar la 6 dintre cele 10 intrebari, pentru acestea evaluatorii acordand un punctaj intre 0 si 1, pe o scara unde 5 era maximul. Raspunsurile PNL au fost considerate de Transparency International drept circulare si neinformative, drept urmare, au totalizat un punctaj intre 0 si 10.

De la PD nu a venit un raspuns la chestionar, in schimb s-a considerat ca, prin raspunsul venit de la Alianta, se suplineste. Raspunsurile acesteia au primit un punctaj intre 0 si 12. URR a fost considerata de Transparency International cel mai bine pregatit partid la teoria anticoruptiei, primind un punctaj intre 40 si 45.

De asemenea, AP a trimis raspunsuri care au fost apreciate de Transparency cu punctaj intre 38 si 46. Un alt partid mic, PNTCD, a obtinut o „nota” de trecere prin punctajul obtinut, intre 23 si 30. UDMR a raspuns la doar 6 intrebari, obtinand un scor intre 6 si 8. PUR si PRM au primit pentru neprezentare un punctaj intre 0 si 2.