Raportul final al Comisiei Congresului SUA insarcinata cu investigarea circumstantelor din jurul atentatelor anti-americane din 11 septembrie 2001 critica esenta politicii politicii externe a Administratiei Bush - declansarea asa-numitului "razboi impotriva terorismului" ca reactie la atacurile teroriste din 2001, a relatat ieri cotidianul Washington Post, preluat de Mediafax.

Comisia Congresului considera ca strategia de combatere a unui dusman identificat prin termenul "terorism" este prea vaga pentru a determina actiuni eficiente. Raportul nu face referire la invadarea Irakului ca parte a razboiului impotriva terorismului, desi presedintele american George W.

Bush si colaboratorii sai apropiati au afirmat in mod frecvent ca razboiul din Irak a facut parte din campania internationala impotriva terorismului.

Raportul final apreciaza ca politica externa a Statelor Unite este una dezechilibrata, si propune o serie de modalitati de ameliorare a acesteia, noteaza Mediafax. Una dintre recomandari o reprezinta canalizarea eforturilor catre o definire mai precisa a amenintarii.

Potrivit Comisiei, inamicul national este reprezentat de Al-Queda - o retea terorista "slabita, dar care continua sa reprezinte o amenintare serioasa" - si o miscare radicala ideologica in lumea islamica, despre care se afirma in raport ca "va constitui o amenintare la adresa americanilor si intereselor americane mult timp" dupa ce Osama ben Laden nu va mai fi.

Cu toate acestea, strategia americana trebuie sa se concentreze asupra dezmembrarii retelei Al-Queda.

Documentul avertizeaza ca un esec american in Irak ar oferi "terenul necesar pentru organizarea de atacuri impotriva americanilor, pe teritoriul Statelor Unite". Pe de alta parte, raportul dezvaluie ca reteaua Al-Queda intentiona sa atace si Israelul cu avioane deturnate.

Astfel, documentul dezvaluie ca un important membru al retelei Al-Queda, Khaled Sheikh Mohammed, i-a recomandat lui Osama ben Laden, inaintea atentatelor din 2001, sa recruteze un saudit care "sa piloteze un avion si sa atace orasul israelian Eilat". Potrivit raportului, Osama ben Laden a aprobat aceasta idee, insa i-a cerut lui Mohammed sa acorde prioritate operatiunii de la 11 septembrie.