Cerbul de Aur. Un milion de euro buget. Vesnica nebuloasa financiara a TVR-ului semitransparent, care da cifre generale, dar nu-si justifica bugetul in mod real, pe bucatele, spatii largi pentru diverse comisioane. Si totusi nu asta e problema zilele acestea... Cerbul e un mizilic pe linga o alta fapta cu TVR eroina centrala.

Vineri a aparut hotarirea de guvern prin care corespondentii internationali TVR devin un soi de diplomati: ei nu mai sint simpli jurnalisti, ci au “misiuni” de indeplinit, misiuni pentru care guvernul le acorda gramezi de drepturi...

Pina acum, TVR se chinuia macar sa mimeze neutralitatea sau cel putin asa declara Valentin Nicolau, presedintele postului public, prin diverse “replici” (dupa ce-si va termina mandatul, ar putea publica o culegere consistenta de bancuri proaste, numita “Drept la replica”). E destul ca bunul-simt jurnalistic a fost calcat in picioare la televiziunea publica timp de 14 ani.

Ultimul lucru de care am fi avut nevoie era tocmai legalizarea acestei nesimtiri sinistre. Niste oameni ne cheltuiesc senin banii platiti ori prin abonament direct, ori prin buget, fara sa reuseasca, in atitia ani, sa dezvolte o scoala de jurnalisti adevarati. Platim ca sa le dicteze Nastase (acum in mod oficial) ce sa spuna pe micile ecrane.

“Evenimentul zilei” a incercat vineri un mic sondaj printre televiziunile private: PRO TV a reactionat dur (sa nu uitam insa ca televiziunea lui Sirbu este si intr-o rafuiala fatisa cu TVR), Antena 1 nu a dorit sa-si dea cu parerea (pentru ca s-a legat o fratie intre Voiculescu si TVR de ceva timp).

Nu se poate ca jurnalistii TVR sa capete statut oficial de misionari ai puterii fara ca media sa nu reactioneze prompt.

Erau oricum niste bieti trepadusi. De altfel, se stie ca mare parte din presa de la noi functioneaza cam asa: oficialii isi incarca avionul cu diversi jurnalisti (de la ziare sau televiziuni agreate, mai ales), iar acestia din urma se simt obligati sa le multumeasca celor care dau banii (nu noua, ci puterii).

Bineinteles ca acei oameni din TVR se vor simti lezati de faptul ca niste confrati ai lor cer sa li se ia drepturile proaspat cistigate. Cineva insa trebuie sa le spuna ca, acceptind acest statut, au luat de fapt o mita pentru ingroparea libertatii presei. Normal, pe un Melinescu o astfel de miscare nu are cum sa-l afecteze - el oricum nu stie ce inseamna jurnalism fara directive clare de partid.

CRP, CJI, alte organizatii de jurnalisti, aveti legatura.