Tinerii social-democrati din aproape toate tarile Europei s-au unit pentru cateva zile la Navodari. Ei imbina utilul cu placutul pe malul Marii Negre, in Tabara "Delfinul", locul care gazduieste cea de-a saptea tabara de vara a organizatiei de tineret a Partidului Socialist European (ECOSY). Responsabili cu organizarea sunt juniorii PSD, condusi de Victor Ponta si Daciana Sarbu.

Ei s-au achitat onorabil, cu sprijin de la Guvern - concretizat in masinile de serviciu - de sarcina de gazda. Printre sedinte de bronzat, party-uri in aer liber si sprituri de seara, viitorii lideri iau notite de la seniori in ale politicii.

Cel care a deschis seria lectiilor romane de viata social-democrata a fost Adrian Nastase (al carui nume oaspetii europeni stiau sa-l pronunte de la celebrul tenisman Ilie Nastase: "Nastazy"). Pornind de la sloganul taberei, "Pentru o Europa unita", primul sfat al premierului pentru mai tinerii sai colegi a fost acela de a invata limbi straine.

Pe un ton povatuitor, premierul le-a impartasit convingeri si retete general valabile despre cum "numai impreuna putem reusi". Nastase s-a adresat asistentei multinationale intr-un discurs rostit impecabil in limba... romana. "Trebuie sa avem forta de a gasi solutiile pentru problemele oamenilor: nivelul de trai, sanatatea, educatia, viata pensionarilor.

Si sunt atatea lucruri pe care nu le-am rezolvat asa cum trebuie...", si-a facut "mea culpa" premierul Romaniei. El a atras atentia tinerilor sa se fereasca de aventuri politice. "Am inteles lectiile trecutului si am sa va rog sa aveti incredere in voi insiva si, in acelasi timp, noi sa avem incredere in noi insine. Este important sa transmitem acest sentiment puternic tuturor celor din jur.

Va invit ca, in mod intelept, cu calm, cu rabdare, sa realizam ceea ce de fapt am inceput impreuna. Partidul nostru trebuie mai intai sa se schimbe pe el insusi, pentru a schimba Romania. De aceea, am considerat ca este foarte important sa punem accent pe organizatia de tineret, dintre 15.000 de consilieri locali, mai mult de 2.000 sunt tineri.

Poate ca, la alegerile viitoare, vom obtine rezultate mai bune. In acest moment, are loc o schimbare uriasa si aceasta armata extraordinara din interiorul partidului reprezinta avangarda, armata viitorului. Ea constituie forta care conduce partidul spre crearea unui viitor stralucit al Romaniei.

Suntem siguri ca vom castiga din nou si vom fi primul guvern reales in Europa de est", a declarat Nastase, in ovatiile tineretului pesedist. Liderul PSD a multumit in mod special omologului sau danez, Poul Nyrup Rasmussen, prezent la festivitatea de vineri seara.

La tribuna a urmat Victor Ponta, care a demonstrat ca, daca politica a invatat de la Adrian Nastase, engleza a prins-o de la Ion Iliescu. Cavaler, Ponta a introdus-o in scena pe Daciana Sarbu, despre care a spus ca munceste de 10 ori mai mult si vorbeste de 10 ori mai putin decat el. Miss PSD nu a parut prea flatata de declaratia lui Ponta, pe care l-a tratat, de altfel, cu raceala.

La costumatie, insa, a existat un consens intre ei: Ponta era echipat cu tricou rosu, asortat la adidasi, iar Daciana purta aceeasi combinatie, dar pe portocaliu. Ei au pus la cale si un foc de artificii, singura ocazie cu care ucenicii s-au intors cu spatele la maestrii aflati pe scena.

Cu ochii la artificii, tovarasii au terminat seara festiva cantand Internationala Socialista, salutand cu pumnul stang in aer. Militantii social-democrati vor sta la Navodari pana pe 28 iulie, dar deja au spus ca sunt incantati de locatia aleasa si de conditiile create de "Piesdi" si "Tiesdi" sau, pe romaneste, PSD si TSD.