O grupare extremista a rapit la Bagdad un diplomat egiptean, pe care l-a aratat apoi intr-o inregistrare difuzata vineri seara de canalul de televiziune qatariot Al-Jazira. Este vorba despre prima actiune care vizeaza un diplomat strain in Irak, dupa declansarea valului de rapiri, in primavara lui 2004. Ambasada Egiptului la Bagdad a confirmat rapirea unuia dintre diplomatii sai.

Diplomatul, Mohammed Mamdouh Helmi Qotb, este numarul trei in ierarhia ambasadei egiptene. El a fost capturat imediat dupa ce a iesit dintr-o moschee, intr-o actiune calificata de autoritatile irakiene drept "spectaculoasa". Potrivit imaginilor prezentate de Al-Jazira, in spatele ostaticului stau sase barbati mascati si imbracati in negru.

Grupul, care s-a prezentat drept "Leii lui Allah", a precizat ca l-a rapit pe Qotb ca raspuns "la oferta facuta de premierul egiptean, Ahmed Nazif, de a ajuta Irakul cu expertiza in domeniul securitatii". In materialul video, diplomatul egiptean afirma ca este "tratat bine".

El adauga ca ambasada egipteana nu coopereaza cu fortele americane si ca prin activitatile sale incearca doar sa ii ajute pe irakieni sa isi reconstruiasca tara. De altfel, tot vineri seara, ministrul egiptean de Externe, Ahmed Abul Gheit, a afirmat ca tara sa nu intentioneaza sa trimita trupe in Irak.

Cu ocazia vizitei premierului irakian, Iyad Allawi, la Cairo, Egiptul si-a exprimat disponibilitatea de a participa la formarea politiei irakiene si la reconstructia Irakului. Pana ieri dimineata, rapitorii nu formulasera nici o revendicare pentru eliberarea ostaticului egiptean.

Intre timp, autoritatile egiptene, precum si ministrii guvernului provizoriu irakian incercau sa-i contacteze pe extremisti pentru eliberarea ostaticului. Premierul irakian a cerut insa Egiptului sa nu cedeze solicitarilor teroristilor. "Nu trebuie sa dam curs cererilor teroristilor. Este regretabil ca filipinezii au facut deja acest lucru. Trebuie sa strangem randurile.

Toate societatile civilizate trebuie sa combata terorismul", a declarat Allawi, aflat la Damasc. Rapirea diplomatului egiptean survine la patru zile de la eliberarea soferului egiptean, angajat al unei firme saudite care a promis ca isi va incheia afacerile in Irak, cu care Qotb s-a fotografiat in timp ce sarbatoreau succesul eliberarii acestuia.