Constructiile din lemn, alternativa mai ieftina la cele din caramida

Preturile pentru un metru patrat construit variaza intre 100 si 400 euro, in functie de materialele folosite

Visul majoritatii romanilor “de la bloc” este sa-si cumpere 500 de metri patrati de pamint pe care sa-si construiasca o casa. Unii reusesc acest lucru si, dupa ce se vad cu actele terenului in mina, incep sa prospecteze piata pentru gasirea unui proiectant si apoi a unui constructor. Daca piata proiectelor arata ca, pentru o casa individuala, un proiect costa aproximativ 4.

000 de euro, punerea lui in aplicare va costa minimum 50.000 de euro. Companiile de constructii practica preturi cuprinse intre 110 si 400 euro pe metru patrat construit, ceea ce inseamna ca o persoana cu un salariu mediu ar putea ridica un metru patrat pe luna.

Pretul pentru constructia unei case depinde de multe variabile. Incepind de la materialele de constructie alese si pina la inaltimea dorita a camerelor, un client poate plati preturi modeste pentru case din BCA sau din lemn si preturi mai mari pentru cele din caramida.

“Nu practicam intotdeauna preturi la metru patrat deoarece preferintele clientilor sint diferite si, dupa cum spunem noi, nu sint doua case la fel. Ca pret orientativ insa, pe metru patrat, o casa la cheie costa intre 280 si 400 de euro”, spune Carmen Stoian, reprezentant al Global Construct.

Aceste preturi sint minime, precizeaza specialistii, deoarece casele pot fi construite din materiale mult mai scumpe, unele din import si multe de calitate superioara. Dar nu numai costul materialelor ridica pretul, ci si usurinta manoperei. “Recomandam oricui ne intreaba casa din caramida plina sau eficienta, cum ii spunem noi.

Se leaga bine, nu ramin fisuri in zidarie si e foarte bun izolant termic. Dar pretul nu e mai mare doar pentru ca si caramida e mai scumpa, ci si pentru ca se lucreaza mult mai greu”, explica Mihail Morosanu, reprezentant al firmei de constructii M Com 2000.

Constructiile “la rosu”, preferate de clientii modesti

Din costul casei la cheie (constructie, acoperire, finisaje, utilari), pretul casei “la rosu” (constructie, acoperire) reprezinta aproximativ 38-45a. “Putini clienti vor sa isi construiasca “la rosu”, majoritatea prefera sa se poata muta cind terminam de construit.

Cu toate acestea, este un segment de clienti care cer casa “la rosu” (deoarece firma de constructii va avea responsabilitatea pentru constructie) si fac utilarea si finisajele cu meseriasi sau chiar cu forte proprii”, spune Carmen Stoian.

In medie, pretul unei constructii “la rosu” incepe de la 110-130 de euro + TVA si se termina unde doreste clientul (in functie de materiale, varianta de acoperire, inaltime, subsol, garaj intern etc.). “Cel mai cautat material de constructie este BCA-ul, deoarece este cea mai ieftina varianta”, ecplica Mihail Morosanu.

Termenul mediu de executie a unei constructii “la rosu” este de cinci-sase luni, spun constructorii, care mentioneaza insa ca putine firme iau comenzi de case “la rosu”. “Banii ies la proiectele unde facem finisaje”, explica acestia.

Casele din lemn, cele mai calduroase

Pentru persoanele care prefera constructii “ecologice”, singura posibilitate la momentul actual o reprezinta casele din lemn. Convenabile si ca pret, si ca timp de asamblare, casele din lemn “made in Romania” au devenit foarte cautate in America si Germania. “Un metru patrat la o casa din lemn la cheie costa intre 200 si 300 de euro.

O casa din lemn “la rosu” costa aproximativ 100 de euro, dar lucram doar de la temelie in sus”, spune Victor Stefan, de la Victor&Sons Group. Deocamdata, firmele care construiesc case din lemn au cele mai multe comenzi pentru case de vacanta, dar au inceput sa vina cereri pentru locuinte in orase.

“Se face un perete gen sandwich: construim din lemn, la interior punem rigips, iar la exterior un finisaj tip euroglet. Acest gen de perete este calduros, lemnul fiind mult mai cald decit betonul”, precizeaza Victor Stefan. Pentru a construi o casa din lemn, clientul trebuie sa aiba fundatia ridicata (aproximativ 400-500 de euro), iar montajul dureaza aproximativ o saptamina.

Cit costa un metru patrat de casa?

material pret la rosu/mp (minimum) pret la cheie/mp (minimum)

BCA 110 euro 280 euro

caramida poroterm (30 cm) 115 euro 290 euro

caramida poroterm (38 cm) 120 euro 290 euro

caramida plina 140 euro 300 euro

lemn 100 euro 230 euro.