Piata e comparabila cu aceea din Bangladesh, de 35 de milioane de euro

Prabusirea Fondului National de Investitii (FNI) a lasat fara bani peste 350.000 de oameni, dar a dus si la intrarea in adormire a industriei fondurilor mutuale romanesti. Mai putin de 58.000 de romani isi tin banii in titluri emise de fondurile mutuale, insa, la finalul lunii iunie, suma investita de acestia nu depasea 35 milioane de euro.

“Inca luptam sa recistigam increderea oamenilor in fondurile mutuale.

Dupa ce au pierdut banii de casa plasati in FNI, oamenii au devenit mai sfiosi si evita plasamentele in titluri de fond. Intr-un clasament facut de cercetatori de la Harvard, Romania se gasea in anul 2002 pe unul dintre ultimele trei locuri in lume, alaturi de Sri Lanka si Bangladesh.

Iar lucrurile nu s-au schimbat prea mult de atunci”, ne-a declarat Doru Puiu Tiberiu, presedintele BCR Asset Management. Intr-adevar, suma investita de romani in fonduri mutuale reprezinta cam 0,06a din Produsul Intern Brut (PIB).

Bancile au preluat conducerea

In ultimii doi ani, bancile au pus piciorul in piata fondurilor mutuale si, in scurta vreme, au ajuns s-o domine autoritar, spune Tiberiu. Cel mai puternic fond mutual al momentului este Simfonia 1, gestionat de SG Asset Management BRD, bratul specializat al Bancii Romane pentru Dezvoltare (BRD) - Groupe Societe Generale.

Mai putin de jumatate din banii pietei sint plasati in titlurile emise de Simfonia 1. Compania care gestioneaza Simfonia 1 a cistigat cota de piata printr-o politica agresiva de anulare a comisioanelor la retragere si la administrare.

“Ne-am orientat spre IMM-uri, carora le oferim posibilitatea sa plaseze bani pentru perioade relativ scurte, cu un cistig ceva mai mare decit cel dat de banci”, ne-a declarat Dan Nicu, presedintele SG Asset Management BRD.

Din cei 4.700 de investitori in Simfonia 1, mai mult de 500 sint firme mici si mijlocii. Si BCR Asset Management, care gestioneaza doua fonduri mutuale, BCR Clasic si BCR Dinamic, are investitori din rindul firmelor. “Nu avem prea multe firme, la BCR Clasic, de pilda, doar 2% din investitori sint companii, putin peste 110 firme.

Dar plasamentele lor in titlurile BCR Clasic reprezinta cam 70% din banii fondului”, mentioneaza Tiberiu.

Firmele mici, cei mai buni clienti

Firmele cumpara titluri la fonduri mutuale pentru ca au posibilitatea sa obtina un cistig cit o dobinda la termen, cu avantajul de a retrage bani cind au nevoie. “Daca ai un depozit bancar cu scadenta la trei luni si ai nevoie de bani cu o zi inainte, la retragere banca nu-ti mai da banii pe dobinda la termen. Ea iti va plati o dobinda “la vedere”, cam de 1%.

Daca plaseaza banii in unitati de fond, noi ii dam un cistig de 17-18% pe an, in functie de performanta fondului, si nu-l penalizam.

Asa se face ca firme cu activitate de import, de pilda, care au de facut o plata in vama, dar nu stiu exact in ce zi va trebui sa scoata banii, cumpara titluri la fonduri mutuale chiar pentru doua saptamini, timp in care banul se inmulteste ca intr-un depozit bancar”, explica Tiberiu. Pentru a-si mentine clientela formata din firme, administratorii fondurilor platesc rapid rascumpararile.

“Desi legea ne permite sa platim rascumpararile in zece zile dupa cerere, noi o putem face imediat, a doua zi”, arata Tiberiu.

Managerii prefera investitiile in titluri de stat

Doua treimi din banii pietei sint investiti in titluri de stat, considerate cele mai sigure plasamente, cu grad de risc zero. Doar citeva fonduri au curajul sa invirta banii la burse, astfel incit mai putin de 5% din plasamentele fondurilor sint in actiuni cotate. Nimeni nu mai investeste nici un leu in actiuni necotate.

Aproape 9% din banii fondurilor mutuale sint investiti in obligatiuni municipale. “Mai mult de jumatate (60%) din banii BCR Clasic sint investiti in obligatiuni municipale. Au avantajul ca, in conditiile in care dobinda pietei bancare scade, ele iti mentin timp de sase luni vechea dobinda. Abia peste sase luni simti scaderea dobinzilor”, spune Tiberiu.

Cistiguri peste piata bancara

Valoarea titlurilor la fondurile mutuale s-a marit in iunie cu 1,7% fata de luna anterioara, crestere echivalenta cu o dobinda anuala de 20,4%. Cea mai viguroasa crestere a fost data de fondurile care au banii plasati in actiuni listate la burse. Astfel, Fondul Napoca a crescut de la o luna la alta cu 6,6%, in conditiile in care aproape jumatate din bani sint jucati la burse.

Simfonia 1, fond monetar, a avut in iunie un randament lunar de 1,2%, echivalent cu o crestere anuala de 14,4%. BCR Dinamic, fond creat pentru un investitor dispus sa-si asume riscuri de piata, a dat un randament de 4,5% in iunie. “O unitate de fond BCR Dinamic a crescut intr-un an de la 40.000 de lei, la 140.000 de lei, dar am avut si scaderi, si cresteri, in functie de piata.

Cam 15% au fost scaderi si 55% cresteri. A mers in sus si in jos. Celalalt fond, prudent, BCR Clasic a crescut ca furnica, incet, dar sigur. Depinde de alegerea pe care o face investitorul”, a aratat presedintele BCR Asset Management.