Interesele oligarhiei romanesti au coincis cu interesele serviciilor secrete americane care au indicat inchiderea afacerilor fratilor Sile si Nutu * Altfel, exista riscul ca o treime din valuta din Romania sa fie plasata pe piata neagra, ceea ce ar fi condus la un blocaj financiar * Banii Camatarilor, circa 150.000.000 de dolari cash, sunt de negasit

Despre fratii Sile si Nutu, se stia ca erau finantatorii politicienilor, politistilor si afaceristilor, faptele erau cunoscute si tolerate. S-a mai scris in presa ca cel putin doi sefi ai Politiei Capitalei si-au inmultit banii la Nutu si Sile. Unul dintre acestia a si fost schimbat din functie in urma cu patru ani.

Cel care a "instrumentat" cazul a fost Virgil Ardelean - Vulpea, seful serviciilor secrete ale MI, acelasi care a furnizat in urma cu cateva luni elemente cheie despre afacerile Camatarilor.

Pana acum, mai bine de 14 ani, camata fratilor Nutu si Sile Balint a fost trecuta cu vederea de autoritati. Motivul: Camatarii puteau furniza cantitati impresionante de bani, mai ales in valuta, in cateva ore. Apoi, cineva a avut interesul, brusc, de a falimenta aceasta "banca neagra".

O uriasa suma de bani, anchetatorii presupun ca e vorba de aproximativ 150 de milioane de dolari, a ramas pe piata subterana, nereturnata. Nutu cheltuise deja 1.000.000 de dolari pentru a-l salva pe Sile, fara sa izbuteasca. Avea doar promisiuni de la cei aflati la putere, de la cei carora le imprumutase bani. De la politisti, de la procurori, de la oameni politici.

Se simtea sigur si stapan pe situatie. Stia ca sefii partidelor politice vor bani pentru campania electorala si atunci se va putea discuta si in alt fel punerea in libertate a lui Sile. Chefuia la Mamaia si se simtea cu "spatele asigurat". Numai ca, interesele oligarhiei romanesti au coincis cu interesele serviciilor secrete americane care au indicat falimentarea afacerilor camatarilor.

Dolarul era, in Romania, in pericol. Exista riscul ca o treime din valuta de la noi din tara sa fie plasata numai pe piata neagra, in bani cash, ceea ce ar fi condus la un blocaj financiar. Asa s-a facut ca a intrat din nou in scena "Vulpea", care a scos de la naftalina dosarele fratilor Balint.

Nu cu mult timp in urma, intr-o declaratie publica, fostul ambasador al Washington-ului la Bucuresti, Michael Guest, atrasese atentia ca o mare parte din resursele valutare ale romanilor intra pe piata neagra.

Falimentul fratilor Balint

In urma cu trei zile, o decizie a fost dusa la indeplinire, Nutu Camataru, unul dintre cei mai vestiti lideri ai lumii interlope bucurestene fiind incarcerat. Inainte insa de a fi data aceasta decizie, serviciile secrete americane au cerut ca banii mafiei sa nu mai fie spalati, iar liderii sa fie deferiti Justitiei.

Agentiile de informatii romanesti au facut zeci de rapoarte despre activitatea infractionala a Camatarilor, timp de mai multi ani de zile. Suspiciunile erau clar redactate in rapoarte informative ale unor detinuti sau membri ai gruparii care spuneau multe despre conexiunile la varf ale liderilor mafioti. Uneori, anchetele scoteau la iveala legaturile dintre mafioti si politisti.

Dar autoritatile au inventat un termen care sa justifice scoaterea pe linie moarta a politistului si nu anchetarea lui: "relatii neprincipiale cu elemente dubioase". Asa s-a intamplat acum patru ani cand dupa un asasinat, o rapire si torturarea unor cetateni, Politia a declansat o operatiune de curatire.

Asa se face ca unul dintre sefii Politiei Capitalei a fost schimbat din functie, dupa ce s-a aflat ca isi tinea si inmultea banii la Camatari.

Unde sunt acum banii Camatarilor? Cine se ocupa de imensa avere care e inca in circuitul pietei negre? Si, mai ales, cate capete vor mai cadea alaturi de cele ale lui Nutu si Sile?

Versiunea oficiala

Pana cand vom afla raspunsul la aceste intrebari, ZIUA va prezinta in exclusivitate motivele oficiale ale arestarii Camatarilor, asa cum au fost redactate de judecatori, in sedinta secreta, alaltaieri seara, pentru care grupul lui Nutu Camataru, capturat la Mamaia de fortele speciale ale Jandarmeriei, a fost arestat preventiv pentru mai multe infractiuni specifice crimei organizate.

Judecatorii bucuresteni ai Sectiei a II-a din cadrul Tribunalului Bucuresti au decis, in urma unei sedinte din Camera de Consiliu, ca activitatea infractionala a lui Nutu Camataru a fost deosebit de periculoasa, Ion Balint fiind pricipalul instigator in mai multe infractiuni conduse de "locotenentii" sai. Victimele fratilor Camatari nu s-au mai sfiit sa acuze.

Declaratiile lor si probele furnizate de Directia Generala de Informatii si Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor au fost considerate de judecatori mai mult decat suficiente. In fine, dupa ani de cercetari, autoritatile au hotarat sa recunoasca ca membrii clanului Camataru sunt infractori periculosi. Si au lucrat singuri. Fara nici un ajutor!

Judecatorii au aflat abia acum cine e Nutu Camataru

Va redam mai jos anumite pasaje din incheierea din data de 24.07.a.c.

care scot in evidenta faptul ca membrii grupului Camataru au fost monitorizati permanent inainte de a se lua decizia de arestare: "In cadrul grupului infractional, inculpatul Balint Ion, zis Nutu Camataru, a ocupat rolul principal in coordonarea unor activitati infractionale desfasurate de alti inculpati cu care colabora, care sunt arestati tot in dosarul 109/P/2004 pe nume Balint Vasile (n.red.

poreclit "Sile Camataru"), Lungu Ion, Gheorghe Cristian si Dudita Silviu (n.red. zis "Fluturica") Acest grup infractional avea ca preocupare acordarea de imprumuturi cu dobanda camatareasca, actiuni de recuperare de datorii reale sau pretinse prin sechestrare, lovire si santaj, talharii, pretinderea de taxe de protectie de la diferite persoane, inselaciuni.

In calitate de conducator al grupului infractional organizat, inculpatul Balint Ion nu a participat personal la executarea actelor de executare, insa din probe rezulta ca acesta a participat la savarsirea faptelor in calitate de instigator sau complice si ii revenea in aceasta calitate o cota parte din beneficiile realizate.

Interceptarile telefonice aflate la dosar, reprezentand convorbiri intre Balint Ion si alte persoane, inclusiv partea vatamata Herchelegiu Robert, probeaza infractiunea de favorizare a infractorilor Stan Ilie de catre inculpatul Balint Ion.

In acest sens exista indicii ca in modalitatea de mai sus a actionat asupra partilor vatamate Voiculescu Radu Gheorghe, Dragoi Eugen, Peleg Shaul, Moraru Marian, Manescu Genica, Geamanu Cristian.

Despre acolitul lui Nutu Camataru, Sile Stan (n.red zis "Nicu a lu' Ghioala"), instanta a retinut "faptul ca inculpatul, impreuna cu alte persoane a efectuat amenintari directe si violente si a incercat in mod repetat sa constranga partea vatamata, Mohamad Jamal, sa achite o taxa de protectie, se contureaza din declaratii si inregistrarile convorbirilor telefonice".

Nici cei care conduceau barul "Orient" din Capitala nu au scapat de supravegherea organelor statului, probele audio si video fiind irefutabile in stabilirea pericolului social al faptelor.

Astfel, instanta a redactat ca "vinovatia inculpatilor Lia Adrian si Tais Cristina in calitate de administrator, respectiv barmanita la clubul "Orient", in sensul ca acestia au inlesnit si tras foloase de pe urma practicarii prostitutiei de catre dansatoarele angajate la club, unele minore, rezulta din declaratii care se coroboreaza cu procesele verbale de transcriere audio si video autorizate

de instanta".

Cine i-a lasat pe fratii Camataru sa devina milionari?

Dupa cum se poate observa, grupul condus de Sile si Nutu Camataru a fost supravegheat intens de ofiterii de la UM 0962 pe parcursul unei perioade intinse de timp cu scopul de a le documenta intreaga activitate infractionala. Ceea ce este ingrijorator pentru obiectivitatea si credibilitatea anchetei in general este lipsa oricarui nume al vreunui politist sau magistrat implicat in gruparea mafiota.

Este fara putinta de tagada ca grupul Camatarilor avea relatii foarte stranse cu anumiti politisti si procurori. Simplu fapt ca Politia a fost exclusa de la capturarea lor dovedeste acest lucru, fiind cunoscut ca Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei a fost singura care a actionat in toate cele trei interventii impotriva clanului Balint.

Camatari inca de pe vremea lui Ceausescu

Timp de 20 de ani de cand fratii Camataru se ocupa cu ilegalitati, oamenii legii au strans mormane de date despre ei. Informatii de tot soiul, legaturi, modalitati de a face bani, relatii sau hobby-uri. Unele au aparut in presa. Sursele sunt aceleasi care furnizeaza Politiei date ce se regasesc in rapoartele informative. Este hilar sa se creada ca presa are mai multi informatori decat Politia.

Ani de-a randul, mii de informatii despre grupurile mafiote din Capitala au fost furnizate opiniei publice, dar Politia s-a prefacut ca le afla pentru prima oara si de aceea "demareaza cercetari pentru stabilirea faptelor prezentate" in articolele de presa sau in emisiunile televizate.

Numai ca aceasta parada si-a dovedit ineficienta: cand a fost vorba sa fie arestati, procurorii au renuntat la Politie si au cerut ajutor Jandarmeriei. Nu s-a pus pana acum problema vreunui politist identificat ca facand parte din anturajul Camatarilor.

Ca o ultima informatie cu privire la acest clan si la timpul in care Politia a avut posibilitatea sa stranga informatii despre activitatile infractionale ale acestuia, trebuie spus ca familia Camatarilor a inceput afacerile de camatarie de pe vremea lui Ceausescu. Dupa mai bine de 14 ani de "acumulari", atat fratii Camataru cat si locotenentii acestuia au strans averi uriase.

Vile, limuzine, aur si bani. Dar averea se prezuma a fi licita si de aceea oamenii legii au stat deoparte. Pana acum!