Prinderea infractorilor condamnati in lipsa se dovedeste o misiune aproape imposibila pentru politisti, dar, paradoxal, nu si pentru presa, care reuseste fara instrumentele celor platiti din bani publici sa faca anchete si arestari sa ofere indicii valoroase despre urmaritii general.

Cazurile care ar face sa roseasca specialistii Politiei Romane, excluzand aici eventualele intelegeri, sunt extrem de numeroase.

Condamnat in lipsa pentru trafic de arme, Sorin Beraru si-a facut aparitia in mijlocul unei delegatii romanesti in Israel, Alexandru Dinulescu a fost capturat in SUA la cateva luni dupa ce presa din Romania a prezentat detalii privind domiciliul si noua viata a aceastuia.

Creierul afacerii „Portbagajul“, Mihai Bucurenciu, a dat, de asemenea, mai multe interviuri in presa fara a fi prins de urmaritori. In timp ce Politia strangea elemente pentru o ancheta, presa oferea amanunte despre afacerile imobiliare ale lui Adrian Tarau in SUA.

In sfarsit, presa a relatat in numeroase randuri despre faptul ca Ioana Maria Vlas se ascunde in Israel, insa Politia nu a reusit sa o prinda decat dupa ce aceasta s-a predat.

Un alt fugar celebru este Severin Tcaciuc, dat in urmarire generala si condamant in lipsa, care a reusit, in interval de cateva luni, sa dea doua interviuri in presa locala, la ziare rivale, si sa-si coordoneze afacerile prin rude fara ca Politia sa-i dea de urma.

Cautat prin Interpol de aproape jumatate de an, fugarul Severin Tcaciuc a fost gasit, din nou, de presa, declarand chiar: „Autoritatile romane stiu unde ma aflu“. In luna martie, mai multi prieteni de-ai lui Tcaciuc au declarat ca fugarul se afla ascuns la Bruxelles.

Intr-un nou interviu telefonic acordat in exclusivitate ziarului Monitorul de Suceava, Tcaciuc spune ca ar veni cu bucurie in tara sa isi ispaseasca pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare, pentru ultraj, de unde ar lupta pentru a dovedi ca a fost pedepsit pe nedrept. Controversatul om de afaceri sustine ca s-a predat la Politie, fiind aparat de autoritatile internationale.

El afirma ca traieste „in exil“ din banii proveniti de la cele trei firme pe care le are in Canada, SUA si Italia. „In momentul in care voi primi actele definitive si imi va permite legea, ma voi intoarce in Romania“, afirma Tcaciuc.

„Eu stiu ca Politia la care sunt inregistrat a cerut datele din Romania, m-a chemat Politia de aici si mi-a spus ca am fost condamnat la Bistrita si apoi la Cluj, mi-au pus in fata toate informatiile. Eu m-am predat la Politie. Eu sunt aparat de autoritatile internationale“, a declarat Tcaciuc.

Comisarul Valentin Juganaru, din cadrul Interpol, ne-a declarat ca interviul a fost analizat si de politisti, care au regretat ca nu s-a mentionat si tara unde se afla fugarul. „Vom verifica prin tarile europene sa vedem daca intr-adevar s-a predat“, ne-a declarat comisarul.

Tcaciuc spune ca primele doua dosare ale sale au fost niste nascociri politice, de aceea a apelat la Tribunalul International de la Strasbourg, care va analiza situatia sa medicala. Tcaciuc doreste sa demonstreze ca nu avea cum sa ultragieze un politist in starea in care se afla, fara picioare.

„Curtea Europeana a Drepturilor Omului va analiza situatia mea medicala, pentru ca s-a cerut expertizarea, sa vada daca in situatia mea se poate intampla o asa agresiune. In tara, au fost refuzati martorii mei, ai apararii. La Tribunalul International se va stabili, cu siguranta, daca o persoana ca mine poate face asa ceva“, a declarat Severin Tcaciuc.

Apoi, urmaritul a recunoscut ca a gresit in legatura cu politistul batut. „Vreau sa ma considerati un luptator, chiar daca am gresit cu ultrajul“. In interviul acordat publicatiei locale, Tcaciuc aduce acuzatii grave patronului unui cotidian local, Romulus Nicolae, despre care spune ca i-a cerut reclama in valoare de 100 de mii de dolari.

Ieri, Sandrinio Neagu, ziaristul care l-a gasit pe Tcaciuc, a fost contactat de un politist. „Numarul de telefon l-am gasit la cativa apropiati de-ai lui Tcaciuc. M-a contactat un politist si mi l-a cerut si dansul, urmand sa il contacteze la randul sau pe Severin Tcaciuc“, ne-a declarat ziaristul.