Toti candidatii PSD pentru viitorul Parlament, mai putin 10%, care vor fi fixati de conducerea centrala a partidului, vor fi selectati in urma unor alegeri preliminare, care se vor desfasura la data de 5 septembrie.

Conform unor surse din conducerea partidului, intre cei 10% dintre parlamentarii care vor fi decisi de la centru se vor afla si cel putin patru-cinci oameni ai lui Ion Iliescu, altii decat Ioan Talpes si Serban Nicolae, care vor candida in cadrul alegerilor preliminare. Membrii Biroului Coordonator vor candida de asemenea in preliminarii, intrucat cele 10% locuri eligibile nu ii vizeaza pe ei.

Biroul Coordonator al PSD a aprobat, ieri, criteriile si procedurile prin care vor fi selectati candidatii la un fotoliu de parlamentar. Primul dintre acestea este ca cel care doreste sa candideze sa fie cunoscut ca un om cinstit. Dan Nica, membru al Biroului Coordonator, a explicat ca prin aceasta conditie sunt eliminati toti cei care au suferit anterior condamnari penale.

„Chiar daca aceste persoane au suferit condamnari, dar Justitia nu le-a interzis dreptul de a fi ales sau de a alege, PSD le va interzice acestor persoane sa candideze“, a precizat Dan Nica. O alta conditie restrictiva este ca persoanele dornice sa candideze nu trebuie sa fi fost sanctionate din functiile de conducere in partid.

La aceste categorii intra presedintii de organizatii locale ale PSD care au fost suspendati din functii de conducerea centrala. Este cazul lui Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici, Gheorghe Savu etc. De asemenea, nici unul dintre membrii PSD asupra carora s-a inceput urmarirea penala nu poate candida.

Insa membrii Delegatiei Permanente, for autosuspendat recent, vor putea candida, deoarece aceasta nu este considerata sanctiune. O alta interdictie se refera la alesii locali ai partidului - primari, viceprimari, consilieri judeteni. O alta conditie impusa de conducerea centrala este ca pe listele de candidati in alegerile preliminare sa se afle 20% femei si 30% tineri.

Acestia trebuie sa candideze cot la cot cu „batranii“, insa nimeni nu le garanteaza din oficiu ca vor fi ajunge pe listele pentru Parlament. Pentru ca pe liste sa nu apara „nedoriti“, se vor impune si alte criterii - cunoasterea unei limbi straine sau performante profesionale.

In fiecare judet se poate inscrie un numar maxim de candidati egal cu de trei ori numarul de parlamentari din judetul respectiv. Alegatorii vor putea sa voteze fie electronic, acolo unde se pot asigura retele de calculatoare, fie in sistemul „clasic“, pe hartie.

Dintre cei care candideaza in alegerile preliminare pentru a intra pe viitoarele liste parlamentare, membrii PSD vor putea sa opteze pentru minim un candidat. Daca in judetul respectiv pot fi alesi, de exemplu, doar noua parlamentari, membrii PSD vor putea sa opteze pentru maxim 10 candidati.

Acestia vor intra pe listele partidului pentru alegerile parlamentare in ordinea descrescatoare a numarului de voturi obtinut, fara alte aranjamente din partea conducerii centrale.Candidaturile se pot depune pana la data de 16 august, dupa care va urma o campanie electorala, ce va dura 18 zile, timp in care candidatii vor avea obligatia sa se intalneasca direct cu alegatorii.

Candidatii nu pot sa isi faca reclama in presa scrisa, audio sau video. De asemenea, candidatii nu au voie sa isi faca campanie prin telefon, nu au voie sa ofere cadouri in scopul influentarii votului si nu au voie sa transporte alegatorii la urne nici macar pe cheltuiala lor.

Dupa ce, ieri, aceste proceduri si criterii au fost prezentate de Adrian Nastase intr-o reuniune a presedintilor de organizatii judetene, vineri, ele vor fi validate in cadrul sedintei Biroului Executiv Central.