AVAS a preluat creantele companiilor datoare la Electrica Banat si Dobrogea, precum si la Distrigaz Nord si Sud. 1.665 firme datoreaza nu mai putin de 7.760 miliarde lei.

CATALIN BUDESCU

Suma creantelor celor 1.665 societati, adica 7.760 miliarde lei, depaseste cu putin datoria Rafo catre bugetul de stat, calculata la 7.300 de miliarde lei. Astfel, pentru Distrigaz Nord, AVAS a inregistrat 503 debitori, preluati cu o valoare totala a creantelor de circa 2.888 miliarde lei.

Totodata, in cazul celeilalte companii de distributie a gazului natural, Distrigaz Sud, numarul datornicilor este de 152, totalizand o suma de 2.915 miliarde lei.

CURENT NEPLATIT. Cei mai multi datornici preluati de AVAS au fost inregistrati la energie electrica. Topul datornicilor este detinut de Electrica Banat, care are de incasat de la nu mai putin de 662 de companii o suma de 1.288 miliarde lei.

De la Filiala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice Electrica Dobrogea SA, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a inregistrat 348 debitori. Acestia vor trebui sa plateasca o suma in valoare totala de 675 miliarde lei.

NOTIFICATI SI SOMATI. Intreaga actiune de preluare a creantelor comerciale restante s-a finalizat la sfarsitul lunii trecute. In termen de 45 zile de la data comunicarii, MFP va trece la lansarea de titluri de stat pe piata interna in valoare nominala totala egala cu valoarea creantelor preluate. In prezent, toti debitorii preluati sunt notificati si somati la plata.

FALIMENTUL. Cererea declansarii falimentului va fi ultima din posibilitatile luate in calcul de catre AVAS. Se vor putea acorda si esalonari ale intregii datorii, insa consolidate in dolari. Dar cea mai probabila masura de recuperare a creantelor la energie si gaze va fi executarea silita a bunurilor din patrimoniul debitorilor.

TOP

Cel mai mare datornic la neplata gazelor, in cazul Distrigaz Nord, il reprezinta firma Aqua Calor SA din Piatra-Neamt, care este datornica circa 229 miliarde lei. Pe locul doi se claseaza Sofert SA Bacau, cu 187 de miliarde lei, iar pe locul trei Chimcomplex Borzesti, cu peste 135 miliarde lei.

La Distrigaz Sud, cel mai mare datornic il reprezinta Combinatul de ingrasaminte din Turnu Magurele, Turnu SA, cu nu mai putin de 739 miliarde lei. Acesta este urmat de Termoelectrica Bucuresti, cu peste 439 miliarde lei, si Nitramonia Fagaras, cu 197 miliarde lei.

In cazul datornicilor la energie electrica, in topul Electrica Banat sunt Moldomin Moldova Vehe – Resita, cu 231 miliarde lei, urmata de Gavazzi Steel Otelul Rosu – Resita, cu peste 179 miliarde lei si Total Filiala BradMin, cu circa 172 miliarde lei.

La Electrica Dobrogea, primii trei datornici ca marime a creantelor sunt: Ferom SA Tulcea, cu 368 miliarde lei, Siderca SA Calarasi, cu peste 84 miliarde lei si ACET SA Tulcea, cu 36 miliarde lei.